Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Sunday, April 25, 2010

Lelaki terbaik

Assalamualaikum w.b.t..
today..macam biasa la, bile je abes kelas tadi, terus je p online, bukak fesbuk sat, mana taw ade kwn2 lame yg leh di ajak chat..ilang sikit kerinduan..then tgok kt msg, ade 4 msg, 2 dr kempen baca quran 1muka shri..2 dari berusrah bersam..ermmm..ade satu msg nie..betul-betul menarik hati la..and terlintas kat fikiran ni nak share laa meseg yg dapat tadi..sama-sama kite muhasabah diri eaa..(sambil lam fikiran sebukk duk pk nak cari zauj yang ada ciri-ciri camni..amiin Ya Robb!.. ehehe..tp kna ubah diri dulu nie.. -_-"!..uhu~)..


“Lelaki acuan al-Quran ialah seorang lelaki yang beriman

Yang hatinya disaluti rasa taqwa kepada Allah SWT
Yang sentiasa haus dengan ilmu
Yang sentiasa dahaga dengan pahala
Yang solatnya adalah maruah dirinya
Yang tidak pernah takut berkata benar
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu

Lelaki acuan al-Quran aialah lelaki yang menjaga tuturkatanya
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya
Yang sentiasa berbuat kebaikan kerana sifatnya yang pelindung
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang

Lelaki acuan al-Quran ialah lelaki yang menghormati ibubapanya
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orangtua dan keluarga
Yang bakal menjaga keharmonian rumahtangga
Yang akan mendidik anak anak dan isteri mendalami agama Islam
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menunggu akhirat

Lelaki acuan al-Quran sentiasa bersedia untuk agamanya
Yang hidup dibawah naungan al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah SAW
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara
Yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah ke atasnya

Lelaki acuan al-Quran tidak pernah membazirkan masa
Matanya kepenatan kerana kuat membaca
Yang suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
Yang tidurnya lena dengan cahaya keimanan
Bangun subuhnya penuh dengan kecerdasan
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan

Lelaki acuan al-Quran sentiasa mengingati mati
Yang baginya hidup didunia adalah ladang akhirat
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibajai dan dijaga
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian
Lelaki acuan al-Quran ialah lelaki yang tidak mudah terpesona
Dengan buaian dunia
Kerana dia mengimpikan Syurga
Disitulah rumah impiannya
Bersama wanita acuan al-Quran”

ermm...adakah kita wanita/lelaki itu??

Let's analyze ourselves.! (^v^)


Tuesday, April 20, 2010

Pertndingan mengarang esei..(⊙_◎)

Assalamualaikum w.b.t..
nak share sikitlaa...sal pertandingan td...
pertndingan mengarang esei sempena minggu bahasa..asalnya ana xmo masuk pon..tapi sebab ramai kawan2 join n terfikir lak yang ana ni da lame xgenerate brain ntuk mengarang..nak gerakkan sikit enjin sastera lam kpala ni..maybe da bersawang kut..sebab da lame da xnulis panjang2 n berkaitan fakta nie...
ermm..tadi tyme bagi name kt wakil klas, ramai laa yang joinyer..pastu, kna mntak duit byran untuk penyertaan, fes2 tu...dberitahu, kna bayar 5inggit sowg..kami da bersuara..awat mahal sngt??
lao menang xper ugak..hehe..pastu kitorang pakat2 tarik diri, lepas tu diinform balik..5inggit untuk satu gruplaaa..so, kitorg pon letak nme balik..klaka pun ader,,,nmpak sangat kan berkire? hehe..ana pun same jew..apelaa..tp mmg mahal pun lau 5inggit sowg..xberbaloi kalau kalah..
he..he..kadang nak jugak kan komplen2 nie..xleh ugak accept sumernyer..jadi cam 'pokko angguk' (sesumpah). ikut jaa sumer orang cakap..huhu..
pastu, tadi..pertndingan dkatekan start kul 8.30..tp pkul 8.30pm tu, org pun xramai agy..lam kul 9 lebeyh, baru start..so startlaa tangan menyonteng atas kertas kajang yang diberi, sambil otak ligat memerah idea..ayat bm pun da berterabur nie..ye laa..lame da xnulih2 nie..
mujurlah da dapat taw tajuk sebelum pertandingan, da prepare isinyer...tp still waser cam xcukuplaa..(tp td aderlaa lam 4muka nk masuk 5 muka..huhu). abes jew isi yang di brain storm sblum tu, trus otak blok..enjin sastera berkarat..xengat nk letak minyak pelincir dulu..kan da block nieyh..hehe

pastu, disebabkan mengantuk n letih yang teramat, kami berempat(student kos sains 4 org join esei ni), pakat2 nk kuar awal..rushing duk mengarang nie..nak tercabut tgn wasenyer..last2 seap n selamat disubmit..abes jew..terus kitorg gelak2 same2..
ye laa..tataw merapu sal naper td..
esei tadi, ana pilih pasal keburukan PPSMI..tataw la isinyer cukup ke tak..
td da sepetang duk google sal tu jew..entahlaa..xharapkan kemenangan pun..
yang penting kami dapat join jugak mggu bahasa nie..

okie..setakat ini dulu..wassalam..

keep smile yup! (●*∩_∩*●)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~