Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Wednesday, November 3, 2010

Mood Study:: Camna nak kekalkan?

Assalamualaikum w.b.t,

Yeay! Paper untuk subjek bahasa da abess dah. Alhamdulillah otak berfungsi dengan baek dan berkesan. Now I need to prepare for Science 1 & 2 paper, major subject for my course. Arghh! tetiba tensen..manyak lagik takstadii nieyh..too much subtopic I need to recover. Taktaw sempat ke tak..tapi gap between 2 paper nie jaoo laa jugek. 

Kalo ikut fikiran logik, xsempat kot, tapi kite kna pikir positif (oyyeah2!!), sempat sajaa kalo xlogin FB, tak merayau-rayau lam belog -_-"..spent betoi2 masa ngadap buku n notes jaa. BUT! ohoo~ I'm not like that..study xsampai sploh menet, tetiba mai feel nak bukak FB laa, tengok-tengok latest news. Mana taw kot-kot ada yang nak bagi skema jawapan exam kaa, nak bagi soklan kaa. Best ugak kan...

Teringat lak cerita sem lepas, entah idea appear dari mana, sy pegi masukkan nota-nota lam fesbuk, nanti leh laa wat  alasan bila ad yg tego camni," U ni, exam pun berfesbuk lagi..bukan nak study betul2", I ade dah jwpn dye, "I buka fesbuk ntuk study laa"(sambil bg link nota yang I wat, bagus kan? )... Sambil-sambil tu, leh ajak kwn2 yang lain study jugak.


Humph! Mood study disappear lak. Camna ea kte nak suh mood nieyh mai balik? Kalau sy la kan, sy akan  take this way:

  1. wat segala macam perkara yang sy sukaa sampai borink (bease susa nk benti)
  2.  Tidow..zzZZZzz~
  3. Pegi mandi, bg wangi2, pastikan diri cukup segar untuk study, n lawa2 :p
  4. Then mood tu mai ngan sendri..xyah panggil pom..
Xcaya? try la wat, mana taw berkesan. hehe.


Tapi ada cara yang lagi relevan laa, my style cannot be used, (mengarut kot..hehe.), Meh kita pakat-pakat amalkan bila mood study ilang:


  1. Tengok gambar our parents, fikir sat padea harapan dorang untuk kita, mesti nak tengok kita sukses kan?
  2. Baca cerita tentang kejayaan orang lain, renung sat apa yang mereka telah buat untuk berjaya. (self motivation)
  3. Fikir tentang matlamat kita, apa yang kita mahukan untuk hari esok? 
  4. Tampal kata-kata motivasi BESAR-BESAR kat dinding, untuk raise up spirit.
  5. Renungkan apa tanggungjawab kita kat atas bumi ALLAH ni, sebagai khalifah kan? Kalau nak jadi khalifah ang baik, mesti taw tanggungjawab kan? Paling mudah, kita fikir tanggungjawab untuk diri sendiri, kat parents kita, n also for our future family (hubby, wife..baby..)
  6. Kalau sumer tips-tips nie tak berjaya jugak nak naikkan semangat studi korang sumer...apa kata kita amek step paling mudah...Fikir mood kita tyme tengok result terpampang kat board. Kalau dapat 4.0, agak-agak korang happy x? Xpun, bayangkan bila tengok words FAIL, parallel ngan nama kita, agak-agak korang still leh makan kepsi ngan tenang x? Agak-agak parents korang leh melompat kegembiraan ker bile uolls gtaw ngan muke xbersalah yg u kna repeat?
Fikir-fikirkan dan selamat beramal :-) hehe..

GUdLucK Yea For NexT PapeR! I can Do It!!! OyYeAH2~

sambung studi pizip.. =_="~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~