Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Thursday, December 30, 2010

Tutorial: Tukar templates

Assalamualaikum wbt..

hari ni tetiba mai semangat nak wat tutorial..just simple tutorial..

First skali, uols kena download template yang dah mencuri hati 


boleh donload kat 


http://www.bloggertemplatesfree.com/


xpun kat sini,


http://www.bloggertemplatesblog.com/


atau kat sini..


http://blogspottemplates.blogspot.com/


pilih sendiri yang mana berkenan di hati..


, pastu extract here that Winzip file tu..

then, tengok kat dashboard ..


pastu, kelik dekat 
1. design
2. edit HTML
3. Choose file

 
pastu nanti dia akan keluar file, pilih file yang ada extension XML. Kalau xperasan yang .xml tu, gambar file tu macam ni


pastu, tekan upload taw..



pastu nanti akan keluar macam ni



kelik KEEP WIDGET tu taw.. Untuk pastikan gadgets yang kita dah masukkan dalam belog tu xhilang. Kalau xtekan KEEP WIDGET tu, nanti template kte nak uat tu xjadi taw..

Pastu tekan view blog, bukak kat new tab taw sebab nak tengok susunan gadget yg kite dah install tu. Kalau korang rase,'' Heisyh! sepah-sepah gadgets ni semua''. So, uols kena kemas kan laaa... 

Bukak PAGE ELEMENT kat dashboard, pastu rearrange and klik preview untuk pastikan hati uols cakap," Waahhh!! Sudah lawa belog ambe!"(perasan yer?). Lepas dah edit bagai tuu..jangan lupa SAVE yerrr..


Dan akhirnya, tadaaaa!!!

belog baru dengan new template yang macam seswai laa,,hehe..


dah xde dah template yang lama n bowim tu..hehe



Semoga berjaya yer ! hehe

p/s: kalau malas nak cari template lawa-lawa, gunakan template designer jer, lagi mudah..hehe ^^,V

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~