Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Thursday, January 27, 2011

Life is like A cup Of coffee.. :)



Ceritanya bermula begini, ada beberapa graduan yang dah dapat kerja bagus-bagus, ada yang dah jadi arkitek, jadi lawyer, jadi pengurus n etc. Selepas 10 tahun dorang graduate, dorang pun pakat-pakat nak jumpa kat umah profesor dorang, kira macam reunion laa.. Matlamat asalnya, dorang just nak sharing-sharing je life dorang after got da job n after having a happy family ever after. 

Akan tetapi, after jumpa dengan profesor dorang tu, entah camna sharing2 boleh bertukar jadi complaint.Ada yang cakap,  

"Prof, saye tension laa, kerja banyak giler kena wat. tapi pangkat xnaik-naik gak. Dah seploh tahun jadik kuli orang ja, ntah bila manager saye tu nak bagi syarikat tu kat saya ni." Pastu ada lak yang menyampuk;

" Ye la Prof, keje bagai nak mamp** tapi gaji xnaek, dahlah sekarang ni harga barang naik. Makin botak saya ni Prof"

"Itulaa, entah bila nak kaya. Miskin papa kedana macam dolu-dolu jugak. Kete pon xleh nak tuka, borim dah eih bawak Kancil tu. Kecik tuek, sempit, rimas, lemb**! Nak gak merasa bawak Ferarri"

Tapikan, prof ni xcakap pape pun. Just Senyum je... ~senyum tak perlu kata apa-apa..~ 
Pastu Professor tu p kat dapur, after 5minit, profesor keluar sambil bawak beberapa cup yang lain-lain jenis n satu jag coffee yang masih panas n hitam. Cawan tu ada macam-macam jenis, ada yang porcelain, crystal, kaca, plastik, emas, perak dan tempurung nyor. Eh eh, xde tmpurung okeh..

Kemudian, profesor tuangkan coffee yang masih panas tu ke dalam setiap cup. Graduan tu dijemput minum. Ramai yang berebut nak ambil coffee dari cawan emas, crystal n perak. Profesor tu senyum je tengok telatah bekas pelajar dye. Pastu dia ajukan soalan,

"Awak semua tahu tak kenapa saya bawa cawan yang berbeza-beza? Sape yang tahu sebab dia??"

Graduan-graduan tu saling berpandangan. Taktaw nak cakap apa. 

Pastu adalaa sorang graduan yang agak nakal ni jawab,

"Sebab nak tunjuk prof ni kaye, ade sume jenis cawan yang law....." Kelekok! Tak sempat habis cakap agy, graduan tu dah kena luku sebijik ngan kawan dia. Padan muka! Kan da kena sebijik..

Profesor tu senyum agy... Sebenarnya.............................











Cawan = Pangkat, harta, kedudukan, n semua kehendak kita..

Coffee = Hidup kita....



Nampak tak semua graduan tu dok berebut nak pilih cawan yang terbaik. Tapi sebenarnya, dorang nak apa? Nak cawan ataupun coffee?? 

Coffee kan kan?  Cawan tu tak effect pun rasa coffee tu kan? 

Kita ni kadang-kadang terlupa kan?  Terlalu asyik nak kejar pangkat, harta n kebendaan. Tapi yang sebenarnya, kita lupa tanggungjawab asal kita, matlamat kita. Perasan sumthing x? Selama ni, kita belajar..belajar..studi..just sebab kita nak lulus exam. Masuk darjah 1 -6, drjah 6 UPSR. Dapat 5A, sambung p kat SBP kalau ad rezky. Pastu PMR, lulus - SPM - Stret A's..Offer overcea. Dapat first class degree, kerja..dapat duet...boleh beli makanan, makan, umah bes0r, kete bes0r..bini bes0r..pastu Tua...matiii...

Ringkasnya...hidup untuk makan.. belajar untuk makan JIKA kita tak realize tanggungjawab kita yang sebenar..

apa ek tanggungjawab kite? fikir-fikirkan...kita di taraf hamba kn. Apa tugas hamba??






Kalau saya yang jadi graduan tu, saya pilih cawan crystal tak pun porcelain. kristal ni dye leh maintain heat coffee tu..maintain sedapplaa...n lawa.. hehe... kalau porcelain lak, heat resistance, kan coffee tu panas. Barulah cawan tak pecah. Kalau cawan tu tak kuat nak tahan panas coffee tu, camna kita nak nikmati rasa coffee tu kan?




...aritu tyme saya join usrah gabungan, ada akak senior cakap pasal menda ni. mula-mula tu terfikir gak..kenapa a cup of coffee? xleh a cup of tea ker.. a cup of neslo ker..a cup of pape ke? 

Sebab en, kalau coffee ni, rase dy unik..n taste coffee ni bergantung kpd kemahiran barista nk brew coffee tu. Kalo dy pndai brew, rasenyer mmg sodap..hehe..

Camna kalau kita nak dikaitkan dengan life?
Andaikan kita ni barista tu... Pastu coffee/espresso tu hidup kita. Kalau kita pandai n mahir nak create life tu, insyaAllah life kita ni akan jadik lebih bermakna. Lebih syiokk untuk kita hayati n alami.

Jom pilih cawan yang baik n try jadi barista yang baik... Barulaa dapat espresso yang sodap..hehe

awak nak cawan yang mana?

2 comments:

azammudin taib said...

teruk sebab ko menipu..takmau pilih emas konon..suami nak yg tgi,hnsem,begaya,hebat..tak ke tu dalam ketegori emas???jawab2.haha

wardatulhumayra said...

hahahhaahahahha...bukan2..xmo ah emas..nnti coffee tu xleh minum sbb pns sgt cawan ouh..

kalo hubby ak ensem, kacaq lagi bergaya, hebat...possibility dy nk berpoligami tu tggi...
nanti ramai lak pesaing-pesaing ak..hehe

hidup kena besederhana zam... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~