Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Thursday, May 26, 2011

End & beGiNninG

After a long period time..
Setelah berpenat lelah...
Peperangan yang bersenjatakan pensil, pen, pembaris, liquid paper, kalkulator...


[Terminator]


Alhamdulillah, berakhir sudah satu penyiksaan mental dan fizikal...
Musim exam kali cukup untuk mengubah saya menjadi terminator... -_-"
Yeah! Terminator yang diprogramkan untuk terminate diri sendiri..


Soalan spot da la masuk sikit je..so jangan berharap soklan spot yer, kalau masuk pun bukan soalan kacang, tapi soalan yang kena perah otak sampai kering...


Serius sepanjang duk kat IPG ni, xpernah lagi jumpak soalan macam tu...


[Terminologi misconception]


Paper Life and Living Things(LLP) & Children Learning in Science(CLS) ditranslate kepada Bahasa Melayu...
Pening giler kot bila baca soalan..istilah dialih bahasa, macam mana tak pening...
study dalam BI kot..jawab exam dlm BM, dengan istilah-istilah yang -pelik-tak-pernah-jumpa lagi..


in Biology, sape pernah dengar pasal sel bibir dalam guard cell?? hands up now!
mana dia sel bibir?? mana? mana?!! -emo-



Padeaa tuu?? Saya interpreted Justin Bieber je..ke sel bibir tu macam Justin Bieber? Aduyai...memang lepas exam tu mereng jap, tyme exam xyah xcakap laa...Kalo ikut hati geram, lama dahh saya konyok2 ketah tu jadi jet kertas...


CLS lak, David Ausubel's Advance organizer bila di alihbahasa jadi p-----? eh, Tak ingat dah padea..hilang ingatan jap...


saya cukup terseksa dengan peralihan bahasa..Science in English more simple laa i think..
Deduksinya (G-S),(ungkapan menarik..haha) peperiksaan ni memenatkan lah..
(G-S)= general to specific


kenapa sistem pembelajaran di Malaysia ni exam oriented sangat? Jeles ouh ngan omputih, dorang xda laa exam sepanjang masa, hepi ja study...barulaa pembelajaran tu bermakna -meaningful learning-..barulah ilmu tu lekat masuk lam hotak..kan kan?? ni tak, lepas exam je rasa nak lempar buku lam kandang rimau..(kesian buku tu xbersalah)..heisyh...memang tensen bikin I membebel larh..


but, Allah rewards us based on effort, not result


usaha dulu, result kemudian hari...selepas exam selalu cakap kat diri sendiri, " Perjuangan mesti diteruskan..caiyok2!" nak raise up semangat punya pasal..tapi lepas exam langkah pertama mesti p kat kedai nasik ayam depan IPG, tenaga penting what untuk fightin'... :D


"semoga berjaya dengan warna-warna berterbangan"
-pinjam ayat dr Mujib-




[BaLik!]


Yeah! 5 huruf yang saya suka sangat sebut tiapkali hujung minggu n abis sem, R.U.M.A.H...





oouhhh!! my home my sleeping bed my heaven..!


cuti sem baru bermula..


perancangan masa cuti:::



  • >>p grand reunion! 27-29hb Mei, kepada mana-mana imtiazian yang terjumpa n terbiew blog ni..jom kita p ramai-ramai.. mesti besttt!! he he..
  • >>ngulang betul2...
  • >>study chemistry untuk sem depan.. angah, wat balik pro-forma!

  • >>tolong mama
  • >>tak tido lepas subuh



ni list je..
nanti realiti tkut jadi mcm ni jer....





bukan nak tido..tapi macam tu la kan..bila da jadi habit..susah nak remove..hehe


macam katun ni cakap..







ahaa..tetiba rasa ngantuk..
jom tido! eh?

Sunday, May 22, 2011

Lagu tema Imam Muda 2..besh!

OWh ho..
Mawi:  
Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati

Usaha dengan doa itu,
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui

C/O (dua-dua) 
Suluhkan cahaya hati di terang
Tunjukkan jalan
Seandainnya hilang
Tegakkan perjalanan
Yang bakal ditempuh

Tegakkan semangat bila runtuh,
Setibanya disisimu ku berserah,
Terimalah aku
Hamba mu Allah 

Owh ho owh ho
Hambamu Allah.....

Mawi 

Sekiranya takdir menguji
Cekalkan hasrat dihati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar erti terus azam

Akhil Hayy 

Usaha dengan doa itu,
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui 

Suluhkan cahaya hati di terang
Tunjukkan jalan
Seandainnya hilang
Tegakkan perjalanan
Yang bakal ditempuh

Tegakkan semangat bila runtuh,
Setibanya disisimu ku berserah,
Terimalah aku
Hamba mu Allah

Monday, May 9, 2011

Fall in Love..

Haa..kali ni saya nak share la sikit tentang camna nak uat orang tertarik hati @ fall ngan kite.. sentiasa suka bila tengok kite..

golongan mak bapak pun bila tengok kita terus rasa berkenan nak ambik jadi menantu, lecturer tengok pn terus lembut hati nak bagi markah tinggi-tinggi kat kitaa.. haa..kat sini ada sikit petua diaaa...

insyaAllah berkesan kalau kita amalkan betul-betul..yang penting istiqamah.. 

(pesanan ntuk diri sendiri ugak nieyh..)
  • Jaga solat dan lakukan ibadah-ibadah khusus dan umum yang lain.
  •  Sentiasa bersangka baik terhadap semua orang walaupun kita perlu berwaspada setiap masa.
  • Sentiasa memberikan senyuman ikhlas kepada orang di sekeliling kita.
  • Banyakkan bersedekah, samada dalam bentuk wang, senyuman, bantuan tenaga, masa, nasihat, idea, pandangan, sokongan moral dan doa yang berterusan.
  • Sentiasa memperbanyakkan sabar. Nabi Muhammad s. a. w. pernah berpesan supaya mencari 144 sebab sebelum kita memarahi orang.
  • Sentiasa ceria apabila berjumpa dengan orang lain. Pastikan setiap orang seronok berinteraksi dengan kita.
  • Pamerkan perasaan sayang dan sentiasa sayang-menyayangi antara satu dengan yang lain. Bentuk dan pamerkan sahsiah yang positif setiap masa. Peribadi yang kurang sopan akan menyebabkan orang lain rasa mual terhadap kita.
  • Jika wujud sebarang perasaan sombong atau benci terhadap orang lain, terus ingatkan diri kita tentang mati. Kita mudah insaf dan balik ke pangkal jalan apabila mengingati mati.
  • Sentiasa memberi salam dan ucap selamat kepada orang lain. Pemberian salam akan mengukuhkan hubungan sesama manusia.
  • Pamerkan simpati kepada setiap individu yang memerlukan simpati dan perhatian.
  • Jadilah pendengar dan kawan yang setia lagi ikhlas.
  • Sampaikan berita yang baik tentang orang lain dan sembunyikan kelemahan atau keburukan orang lain. Sentiasa jaga aib n rahsia orang taw...
oke..itu saja yang dapat saya coretkan.. renung-renungkan dan selamat beramal.. ^^,

sedikit masa yang terluang untuk hapdet..

sedang bz nak study ntuk final.. (adaa 9 hari lagik..!! huhu)


Wednesday, May 4, 2011

scenery..




Alam semulajadi ciptaan Allah yang boleh menenangkan fikiran dikala kekusutan melanda...


Bestnyer  tengok air sungai tu mengalir....


Pepohon hijau melambai-lambai..


Bestnyer kalau sungai ni tak tercemar n terjaga sampai generasi ketujuhbelas...


aser nak p terjun sungai skali agy je... ^_^


hehe... :)


p/s: td soklan TiTas pasal alam sekitar...heee..  

Tuesday, May 3, 2011

monolog: Tensi!

Exam just comes around.
Baru ja planning nak study ikut jadual. Study awal-awal sebab xmo dah jadi macam mase kecik-kecik dulu studi last minute sampai kna bukak tiga bijik buku -Fizik-Kimia-Biology- sekaligus. 


Tapi tu planning untuk final exam..bukan UAK(ujian akhir kursus).. alorhh..


just know UAK Titas n Gerko ade esop...


Fortunately bukan pagi-pagi bute..
kalo pagi-pagi, penim ugak den..
da la banyak agy xbaco..
tambah-tambah agy den dop paham mane..


mau pusing palo den gini..heisyh~


Xpa la, kite wat jaa esop..yang penting study dulu elok2..


Usaha dulu baru tawakkal..
kena berjuang hingga ke titisan darah terakhir nieyh...


life xde la simple sangat sbenarnye.. -_-" 


heish!


menuju puncak~











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~