Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Thursday, May 26, 2011

End & beGiNninG

After a long period time..
Setelah berpenat lelah...
Peperangan yang bersenjatakan pensil, pen, pembaris, liquid paper, kalkulator...


[Terminator]


Alhamdulillah, berakhir sudah satu penyiksaan mental dan fizikal...
Musim exam kali cukup untuk mengubah saya menjadi terminator... -_-"
Yeah! Terminator yang diprogramkan untuk terminate diri sendiri..


Soalan spot da la masuk sikit je..so jangan berharap soklan spot yer, kalau masuk pun bukan soalan kacang, tapi soalan yang kena perah otak sampai kering...


Serius sepanjang duk kat IPG ni, xpernah lagi jumpak soalan macam tu...


[Terminologi misconception]


Paper Life and Living Things(LLP) & Children Learning in Science(CLS) ditranslate kepada Bahasa Melayu...
Pening giler kot bila baca soalan..istilah dialih bahasa, macam mana tak pening...
study dalam BI kot..jawab exam dlm BM, dengan istilah-istilah yang -pelik-tak-pernah-jumpa lagi..


in Biology, sape pernah dengar pasal sel bibir dalam guard cell?? hands up now!
mana dia sel bibir?? mana? mana?!! -emo-



Padeaa tuu?? Saya interpreted Justin Bieber je..ke sel bibir tu macam Justin Bieber? Aduyai...memang lepas exam tu mereng jap, tyme exam xyah xcakap laa...Kalo ikut hati geram, lama dahh saya konyok2 ketah tu jadi jet kertas...


CLS lak, David Ausubel's Advance organizer bila di alihbahasa jadi p-----? eh, Tak ingat dah padea..hilang ingatan jap...


saya cukup terseksa dengan peralihan bahasa..Science in English more simple laa i think..
Deduksinya (G-S),(ungkapan menarik..haha) peperiksaan ni memenatkan lah..
(G-S)= general to specific


kenapa sistem pembelajaran di Malaysia ni exam oriented sangat? Jeles ouh ngan omputih, dorang xda laa exam sepanjang masa, hepi ja study...barulaa pembelajaran tu bermakna -meaningful learning-..barulah ilmu tu lekat masuk lam hotak..kan kan?? ni tak, lepas exam je rasa nak lempar buku lam kandang rimau..(kesian buku tu xbersalah)..heisyh...memang tensen bikin I membebel larh..


but, Allah rewards us based on effort, not result


usaha dulu, result kemudian hari...selepas exam selalu cakap kat diri sendiri, " Perjuangan mesti diteruskan..caiyok2!" nak raise up semangat punya pasal..tapi lepas exam langkah pertama mesti p kat kedai nasik ayam depan IPG, tenaga penting what untuk fightin'... :D


"semoga berjaya dengan warna-warna berterbangan"
-pinjam ayat dr Mujib-




[BaLik!]


Yeah! 5 huruf yang saya suka sangat sebut tiapkali hujung minggu n abis sem, R.U.M.A.H...





oouhhh!! my home my sleeping bed my heaven..!


cuti sem baru bermula..


perancangan masa cuti:::



  • >>p grand reunion! 27-29hb Mei, kepada mana-mana imtiazian yang terjumpa n terbiew blog ni..jom kita p ramai-ramai.. mesti besttt!! he he..
  • >>ngulang betul2...
  • >>study chemistry untuk sem depan.. angah, wat balik pro-forma!

  • >>tolong mama
  • >>tak tido lepas subuh



ni list je..
nanti realiti tkut jadi mcm ni jer....





bukan nak tido..tapi macam tu la kan..bila da jadi habit..susah nak remove..hehe


macam katun ni cakap..







ahaa..tetiba rasa ngantuk..
jom tido! eh?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~