Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Friday, November 25, 2011

Cuti dan cuti lagi



Assalamualaikum w.b.t..


Agak lama jugak rasanya biarkan blog ni tanpa hapdet yang berkualiti. Asyik duk share je manjang, tukang blog tak tulis sket pong! 


By the way, sekarang ni dah start cuti sekolaahh! ahaha..feeling still macam budak-budak kecik darjah satu lagi biorpun dah nak jadi Cikgu next 3 years more. Ye lah, cikgu takleh lari jugak dari dunia sekolah. :)






Cuti ni tak banyak planning nye. Awal-awal cuti kemain dah susun schedule dalam cerebrum, nak buat tu, nak buat ni.. tapi last-last, masa banyak terbuang begitu je.


 Teringat masa awal-awal cuti dulu, dah plan dengan Kak Lia nak tulis diari cuti. Hi hi..tapi lupa lagi.


Capacity Long Term Memory (LTM) saya makin kurang la akhir-akhir ni. huwaaaa.. T__T Berbeza dengan keadaan masa sekolah dulu, otak laju je interprete data, nk masukkan input..process..kua output yang best and bravo... sedih~




Planning awal, nak kerja cari duit banyak-banyak untuk support sem depan. Elaun lambat kot masuk. Tapi nampaknya macam planning lari je. Huu~ 


Next, kutip nota semester 3 dengan Angah, nak study awal-awal. Nanti takdelah kelam-kabut sangat sem depan. Masa semangat study ada ni kena guna betul-betul. Sebab zuuk study ni jarang sangat datang bila duk kat maktab. Banyak buat perkara lagho je. ish2...


Pastu nak belajar masak. Haaa~ ritu dah buat puding karamel ngan mama. Sedap kot.. (xmalu puji diri sendiri). Nanti bolehla buat ngan rumete kat bilik.. ^_^




Duk kat umah takde buat pape sebenarnya sangat boring. Keje duk membaca buku, habiskan stok buku-buku terkumpul ahaaa! dan buku anatomy n physiology..pinjam dengan maksdara. Best jugak bace buku medik.. Ni kes nak jadi doktor, tapi hajat tak kesampaian. -_-"


Takpelah, jadi cg pun doktor jugak, doktor pakar otak n behavior.. hi hi..


Masa cuti ni rugi kalau dibazirkan gitu je.. So moh kite manfaatkan masa yang ada dengan baik! 


Bak kate pepatah Arab, " الوقت ك السيف "masa seperti pedang. yang akan memotong kita bila kita terleka.


p/s: waiting for the call n i believe - irfan makki. Best!

Saturday, November 12, 2011

Angry Bird dan Dakwah


Angry Birds

salah satu game yang paling 'legend' antara semua game-game apps Apple
yang dimain oleh anak saudaraku yang berumur 4 tahun sehinggalah tokoh agama seperti Ustaz Hasrizal
semuanya suka bermain game ini

tidakkah anda pernah tertanya-tanya?

Kenapa?
Apa yang best sangat game ni?

Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka

sedar x kita...

jawapannya sebab....

Angry Birds....

dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip sebuah gerakan Dakwah Islamiyah

1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)
antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban
menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan

mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri

tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?

yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!

yang putih pula?

sanggup mengorbankan anaknya!

itu bukanlah satu pengorbanan yang senang
menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad

segala-galanya untuk mencapai satu matlamat

menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas

"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."(At-Taubah 9:110) 
2) Amal Jamaie

dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh
burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan
malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan

maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah
untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu

3) Tanzim (organisasi) yang tersusun

tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?

tidak

diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza
setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan) yang berbeza
jadi diorang susun
sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu

kenapa?

sebab Saidina Ali mengatakan

"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"

4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil)

bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?
diorang susun dengan menilai
bagaimanakah cara yang paling muntij dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu
maka setiap orang yang mempunyai isti'ab yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya

yang reti potong kayu pergi serang kayu
yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu

dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka
untuk detect, apakah kelemahan musuh kita
dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza
bagaimanakah kita ingin menyusun strategi
untuk mencapai ustaziyatul alam

eh silap

untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling cepat

5) Taat

dan sebagai qiyadah
perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang
adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas
dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan

pasti tidak ada orang yang nak main
dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh
jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas

6) Ukhuwah

lastly
kena faham
bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat
itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang
mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya
mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka

kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara
seperti mana kita umat Islam bersaudara

jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya
dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita
daripada musuh yang nampak di dunia
dan juga musuh yang tidak nampak
yang menarik kita ke api neraka

kenapa?

sebab kita menyayangi saudara kita

sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang
kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam
tidak akan wujud game Angry Birds
jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka

begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam
malahan mustahil akan menang gerakan Islam
jika tidak wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam

"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"(An-Nasr 110:1-3)

sedarlah

pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhwah dan kesatuan di kalangan umat Islam
dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna

semua yang korang baca tadi
adalah pengajaran daripada Angry Birds

tapi ada satu lagi pengajaran yang tersirat
iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih
kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza
dan kita akan mampu melihat apakah masalah umat Islam sebenarnya, sehingga mereka tidak mampu menang-menang lagi sampai sekarang...

"Ukhuwah Teras Kegemilangan"

p/s: credit kepada Akmal Aliff Nottingham yang sedarkan berkaitan idea yang best ni. juga kepada akh Nasim A. Ralim yang memforward kepada emel saya.

nota tambahan : entry asal ialah dari sini :
http://www.izzuddinyussof.com/2011/10/angry-birds-dari-perspektif-dakwah-dan.html

p/s: yang pasal burung biru kecik tu sebut alhmdulillah mse nk serang tu, mcm burung tu bersyukur dy syahid kan? ^_^ ...smpai tgh main pn bole terikut sbut alhmdulillah jugak.. 

Friday, November 11, 2011

Iridescent



You were standing in the wake of devastation
When you were waiting on the edge of the unknown
And with the cataclysm raining down
Insides crying "Save me now,"
You were there, impossibly alone


Do you feel cold and lost in desperation?
You build up hope, but failure's all you've known
Remember all the sadness and frustration
And let it go.
Let it go.


And in a burst of light that blinded every angel
As if the sky had blown the heavens into stars
You felt the gravity of tempered grace
Falling into empty space
No one there to catch you in their arms


Let it go!!!!

Linkin Park



this song inspire me lil bit...
after being frustrated when faced EDU paper this evening.. fightin2..ada 3 paper to go! caiyok!


just F.O.R.W.A.R.D >>> ... 
let it go!!!! 
tawakkal ja.. usaha dah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~