Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Thursday, December 1, 2011

Hope and despair



Harapan yang kian pudar. Seringkali kita menyimpan harapan kepada sesuatu yang tidak pasti akan menjadi milik kita. 


Contohnya kita harapkan result exam kita boombastik tapi usaha lipstik, kejap ada, kejap takda. Agak-agak result kita camna ea?


Mengharap kepada manusia, pada benda, haiwan..haisyh! 


Apa tu? Kenapa perlu berharap kepada makhluk yang seringkali berubah keadaan hatinya? 
Why not kita letakkan harapan yang bersinar-sinar itu pada Pencipta kita i.e Allah SWT?


Dia yang mencipta hati, so of course Dia lebih tahu camne hati kita. Bila kita berharap pada sesuatu yang tidak pasti lagi n apabila harapan tu tak dapat dilaksanakan, haa, start la rasa frust menonggeng sampai tertonggeng. Eh?! 


So, that's why ramai yang putus asa sampai nak bunuh diri, sampai hilang kewarasan. Kemon sister n bro! 


Kenapa sampai perlu frust sampai camtu sekali? Allah ade..mengadulah kepada Pencipta kita ni, He know how our heart is. Jangan cepat mengalah.


Hadis Anas r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila kamu berdoa, maka hendaklah kamu berazam serta benar-benar memohon kepada Allah s.w.t dan janganlah berkata: Ya Allah, jika Engkau kehendaki maka perkenankanlah kepada aku, kerana sesungguhnya Allah itu bukanlah kedekut. 


See? Allah tu Maha Penyayang..
Everything that happen always has it own reason. Sebab Allah tak cipta hambaNya untuk gagal. Kita yang menggagalkan diri sebenarnya. 


Saya ada terbaca status seorang sahabat fb, " Expect nothing, so you lost nothing." So that kamu akan redha je dengan keputusan yang diperoleh.


Tapi agak mustahil untuk kita tak berharap kan. Sandarkan harapanmu kepada Allah, sebab Dia yang menentukan harapan kita tu akan tercapai atau tak. 


So keep pray to Allah and teruskan usaha untuk mencapai impian dan harapan yang diharapkan (ayt keling sket)... ^_^


2 comments:

farah izzati sauli said...

Allahu..thanks for the well said entry..Hanya dengan mengingati Allah..hati menjadi tenang..Hanya berserah segalanya kepada Allah..hati menjadi tenang..alhamdulillah..:)

wardatulhumayra said...

hati hati dalam menjaga hati. Hati perempuan ni halus sangat. Jangan wat macam bola. Sepak sana sini. Kau ingat ni piala dunia nak sepak-sepak bagai? :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~