Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Saturday, December 31, 2011

Set up Azam


Pejam celik, pejam celik, dah setahun rupanya. Rasa macam kelmarin baru masuk tahun 2011. Cepat je masa berlalu kan. Umur kita pun makin tua. Eh, tapi takpa, umur tu angka je ..hati tu still perasan muda. Eceh.. pemikiran masih lagi di tahap yang sama..haih~ budak-budak lagi saya ni, biarpun umur da masuk 21 tahun. Wait, 21?? Bole dah nak kawen tu.. Yahooo!! eh?!! Terover pulak...case closed..teet.. -_-“

Tiap kali nak tahun baru, mesti awak-awak semua nak hapdet azam tahun baru kan kan? Tapi..Yang tahun lepas dah tercapai ke?

Saya sendiri pun dah lupa azam tahun lepas padea.. haha.. Normally, setiap orang mesti nak ada azam tahun baru dia sendiri kan? Kalau golongan student mesti azam tahun baru diorang macam ni lah kan:

1. Nak belajar rajin-rajin
2. DEAN LIST!!!
3. Tak tido dalam kelas
4. Rajin study
5. Study sebelum masuk kelas
6. Study sebelum makan
7. Buat nota tampal kat dinding, sebelum tidur boleh bace.
8. Study sampai tensen.
9. Iphone 4s

Kalau yang dah bekerjaya, setting azam dorang lain sikit.. :
1.   Datang kerja awal
2.   Siapkan kerja sebelum tarikh submit
3.   Naik pangkat!
4.   Kereta baru
5.   Rumah besar
6.   Isteri besar (bagi yang single)
7.   Naik gaji
8.   Iphone 4s

Pendek kata, macam-macam la azam yang diorang create. Kadang-kadang tu sampai impossible nak capai. Contohnya azam bagi orang yang tak bekerja, tapi azam nak beli kereta Ferrari sebijik. Agak-agak nanti beliau dapat kereta ke gambar kereta je?

So that’s why, nak tetapkan azam tu kan, biarlah yang mudah dan senang untuk kita capai. Bior munasaboh seket!!

Kalau nak mudah lagi kan, azam yang kita nak buat tu, bahagi dua. Satu untuk jangka masa panjang, satu untuk jangka masa pendek. Untuk jangka masa pendek tu, just set up azam yang mudah untuk kita capai, yang kita boleh dapat dalam masa terdekat. Jangka masa panjang pulak untuk azam yang kita perlukan masa untuk direalisasikan.

Anyway, apa-apa pun azam yang kita nak set up tu, usahakan lah untuk dilaksanakan. Azam tahun baru ni sebenarnya salah satu booster Spiritual Quotient(SQ) kita taw. Buat kita bersemangat lebih di awal tahun.

Normal la awal tahun kita bersemangat, bila dah pertengahan tahun jadi makin lembs, akhir tahun takde perkembangan langsung.. Eh? Terasa ke? Jangan terasa tau.. Saya tak kata kat awak, saya cakap kat diri sendiri.. hehe.

Tapi apa kata tahun ni kita jadi abnormal sikit? He he.. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~