Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Thursday, December 27, 2012

Shah Alam -KL- Putrajaya


KLCC. Plan asal nak masuk Petrosains. Tapi ticket sold out. Cuti sekolah. 
Ramai kot. Penuh.

Padat. Full. Kena book dulu tiket awal-awal kalau nak masuk time school holiday cenggini.

Lesson: buat perancangan awal. Book for ticket first, then you'll able to come.
Kalau tak rugi je jalan jauh-jauh.

p/s: Lollypop besar tu dekat Candylicious. Penuh cekelat. Teringin nak borong semua.
Tapi tengok purse, terus T____T

Keperluan lagi penting kot.

Utama yang mana lagi penting.


Dataran Putrajaya. Night market here.

Beli ayam goreng Abang Bob, tokoyaki, kebab, ABC..

Saya yang paling banyak beli makanan.

Kawan saya cakap, "Tasha ni perut macam stoking, nampak kecik. Tapi boleh sumbat macam-macam !".

Terasa macam nak deny, but its true instead. So, memang macam tu. Nasib lah.

Then, ala-ala picnic dekat field.

Ramai kot orang lepak sini. Loads of family. Ada yang bawak bicycle, roller blade, skateboard, racquet.

Macam best. Teringin nak main skateboard. 

Teringat Ed.Versus. Hlovate. Buku yang buat aku start jatuh cinta dekat tulisan dia.

Dan buat jiwa ni makin tertarik dengan apa itu usrah.

Usrah tu jaga kita. Sebab dalam usrah, kita sama memperingat dan diingati.

* * *
Hilangkan stress dekat sini syok kot.

Udara malam nan dingin. Sambil eratkan silaturrahim with family.
Just noice! :)


Taman Tasik Shah Alam.

Sitting alone on the bench facing the lake. Kadang dengar bunyi gagak-gagak bandar. Bising. Tapi angin tasik yang sepoi-sepoi bahasa buat jiwa tenang.

Layan 'Beduk Diketuk' sambil telinga sumbat Beats Earphone by Dr.Dre.
The Best of Mozart mengalun perlahan. 

Kadang perhatian teralih dengan bunyi kocakan air dari pedal  kayak.
Bestnye kalau dapat main.

Tapi alone, bosan jugak.
Kakak attend her class, pukul 2.30pm baru habis.

And I spend 3 hours waiting here. All alone.
Wait, not alone. With my book. And fon. Beats, and nature.

p/s: next time, nak naik bot itik and kayak tu. 

Tuesday, December 25, 2012

Monsoon season!

Normally, negara belah Europe, Timur Tengah and sewaktu dengannya ada 4 musim i.e winter, autumn, summer and spring, tapi dekat Malaysia ni ada 2 musim je, musim hujan dan kemarau/kering.

Kalau belah sana hujung tahun duk main dengan salji, belah sini sibuk duk harung air bah sampai takat pinggang, tu yang minimum lah. Tapi ada jugak air naik sampai ke bumbung, atap rumah pun hilang.

Banjir tahun ni nampaknya agak besar la jugak. Boleh dikatakan meliputi seluruh negara kot..
2 3 hari hujan tak berhenti-henti..

Kuantan

kredit
Jalan ke Rantau Panjang, Kelantan
kredit
Kemaman, Terengganu
kredit

And, tak dilupekan jugak, Jerteh terchenta.. pun naik air jugak..







video

Walaupun begitu, rumah saya still berada dalam zon selamat. Bebas dari banjir. Tapi honestly, jeles jugak tengok orang duk berkubang dalam air.
Dah macam pesta air akhir tahun dah.

Dengan pelampungnya, dengan bot bagai.  Kalau kanak kanak riang of course lah gumbira bila tengok air banyak boleh berenang jadi itik, tapi yang bahagian ibu bapa ni pening kepala duk fikir tentang kerosakan harta benda.

Tambah pulak cuti sekolah dah nak habis, dalam seminggu lagi sekolah dah nak bukak dah. Kalau air tak surut lagi, ada kemungkinan ada sekolah yang dipostpone pendaftaran. 

Dan, cuti saya pun dah nak habis, berbaki dalam 6 hari lagi. Aura belajar tu dah bertiup sepoi-sepoi bahasa dah. Macam mana lah next sem nanti. Ada prektikum lagi tu. Haih, rasa macam tak berapa nak sedia lagi. Tapi macam mana pun, still I need to face it lah!

Bila tengok air yang melimpah ruah ni, rasa macam termuhasabah sendiri. Kun fayakun.
Sekejap je Allah nak tunjuk kuasa dia. Kalau 2 3 hari lepas takde lah banjir sana, tenggelam sini. Hujan sekejap je, dah tenggelam dah. Kun fayakun.

Sunday, December 23, 2012

Engagement Day!!


11 November 2012 : Ahad

Cantik je tarikh hari ni. Dan hari ni adalah hari yang dah lama dinantikan. Of course lah tak sabar nak tunggu kan rumate? Post ni dah lama terperap dalam draft blog. Susah betul lah sekarang nih nak berajin-rajin hupdate. Kemalasan menghantui. Susah betul.

Btw, just to make this post short and simple but meaningful, I just upload a few picture as a review during the engagement ceremony ..

To my beloved roomates, semoga bahagia hingga ke jinjang pelamin dan semoga ke sOrga hendaknya. Amiinn..

My prayers always be with you, and I hope there'll be my turn. >_<!

When the times comes, when I really very well prepared and kalau de calon.. -_-"

Muka bahagiaaa. Tangan tu konfem sejuk kan rumet?! Hehe..

Baju-baju yang nak dipakai during engagement ceremony.
Boleh konfius sape yang nak bertunang nih!
Tapi memang takleh kalah la baju tunang tu, penuh kerawang you!
Buat kawen pon boley.

Hantaran daripada pihak lelaki kepada pihak perempuan.
Terlupe nak masukkan gambar sireh junjung sekali. hee!

Haa, yang ni pulak daripada pihak perempuan kepada lelaki. 

Cincin pertunangan. Chantek kan?!
 Ayat (24:32) tu kena sangaaatt !! ^_^


Candy buffet yang kitorang sama-sama siapkan. With Nadia, Iera and Diyana also. Tak tido malam nak siapkan menda nih.
Nampak simple je kan?
Tapi yang penting comel!
with her big family.. :)




Kami-kami yang sebok nak bergambar sekali.
Ambik berkat orang kate. Hehe..
Except for Cik Laila, yang tu dah berpunye. Ehem.

Kami-kami yang berposing sakan.
Semua kawan-kawan rapat Ana dari SAM10 and IPG.
Aha, nak kenalkan yang kata atas tu, Nik, bestie Ana since sekolah lagi.
Kecik-kecik comel orangnye. Baik giler kut!
EDay Card yang kami buat during exam gap. Bosan study.
So, buat la kejap menda alah ni.
Designer: me..
Nak tempah boleh la. haha. Mesti pelik kan ada kad tunang? Orang biasa buat kad kawen je,
Kad ni just untuk kawan-kawan and teman rapat je. Sekadar kenangan. :)


Rombongan dari pihak lelaki
antara juadah yang disediakan.
Ni semua self-prepared. Sodap-sodap bak hang!
Tambah 2 3 kali kot makan,
Ni kad yang sempat saya siapkan masa duk tengah tensen study untuk exam.
Gabung terus tunang dengan birthday! 2in 1 orang kata. hee

Haa, ni lah photographer yang ambik gambar-gambar nih sume.
Kawan Ana, Arif since sekolah rendah lagi.
Photographer pun nak bergambar jugak! hee

Sebenarnya banyaaaaakkk lagi gambar-gambar yang dicapture during EDay. 


Tapi saya upload sikit je, bagi peluang dekat tuan punye gambar pulak hupload. 

Hee, tapi sikit yang banyak. Sorry rumet kalau terbanyak sangat. 

Seriyus aura bahagia tu terrrasa!!
Orang lain bahagia, kite turut merrrasssa.

Macam tak caya kut, rumet sendiri dah jadi tunangan orang. Woha!

Btw, congrats, tumpang bahagia untuk kamu...

Be a part in your engagement preparation made me glad. 

Macam prepare untuk majlis sendiri lak rasenye! Hik3! (gelak gedik!)

so, lepas berakhirnya majlis nih, saya still stay for a few days, sebelum bertolak ke Bukit Jalil pulok.

Perjalanan masih belum berhenti lagi. ^_^

p/s: dear rumet and family, a really really super duper gigantic thank you for everything. InsyaAllah kalau de peluang terbang lagi ke KL...best kut keluar ramai-ramai. And sumer gurl lak tuh! >_<!

p/s/s: Dear Nadia, tenkiu untuk dress. Hee, segan lagi nih! :)
*p/s/s/s: Sori tau Nadia, selalu tertukar ngan Iera.hadoih~.. heee

Thursday, December 13, 2012

Kolumpo..

Akhirnya hupdate jugak. Sori keterlambatan. Kali ni lambat bukan kes busy, tapi kes idea tu macam nak taknak je mengalir. Paksa diri untuk menulis bukan kebiasaan saya. Sebab tu jadi lambat sedikit. Atau lambat sebanyak sebetulnya.

***

Seminggu pertama telah saya luangkan di Ampang. Habis je paper ELE3102, terus laju panjat hostel tingkat 4 kemas barang bagai. Agak tercungap jugak lah, sebab paper habis pukul 5.30pm, bas pukul 10pm and I need to rushing nak balik rumah dulu sebab nak packing several thing yang ade lagi tertinggal dekat rumah. 

8 November 2012

Ampang. Specifically my roomate's home. Too much thing I did here. Bermula dengan jalan-jalan ke MBO Ampang. Ana's siblings dah lama tak tengok cinema sama-sama. Nak tengok cinema je, their parent didn't allow them till their eldest sister be at home. So, saya pun tumpang sekaki lah. 

Ye lah, dekat  Besut mana wujud skrin besar  dalam bilik gelap tertutup tuh. Kalau macam feeling nak tengok movie dengan kawan-kawan tu, biasa buat wayang pacak dekat bilik Aide and Sarah je sambil kunyah kuaci and jajan.

And then, we decide to watch Istanbul Aku Datang. Movie baru keluar hari ni. Aha, 8 Nov 2012 lepas. Mula-mula tu macam bimbang jugak kalau-kalau citer ni tak best kan. 

Tapi tengok cover macam best and Ana's siblings memang eksaited gilerr nak tengok citer nih. Sooo, lepas seludup masuk junkfood and soft drink, and we enjoyed the movie (tetiba rasa macam taip karangan budak skolah rendah.. -..-).

Seriyusly lepas tengok tu semua tunjuk muka BAHAGIAAAAA! Excited kooott! Sampai kitorang teruja nak balik rumah semata-mata nak hupdate kat Fb sampai tak sedar kaki lari laju-laju. Eh..? LIKE x1000000 (baca: kali sejuta) 

Yang bestnya citer ni sebab jalan cerita dia tu macam best. Tapi quite nonsensical lah bila Dian tu sanggup pergi Istanbul semata-mata nak jumpa her boyfie, macam tak patut lah. Boyfie je pun, bukan hubby lagi. 

Tapi mungkin the other side macam sweet lah sanggup berkorban gituh. Tapi still inappropriate lah, especially when Dian said she wanted to stay with her boyfie for 3 month with the other 2 man. Huh, apekah itu? 

I think, elemen macam tu perlu dikurangkan atau remove terus dalam movie. Bimbang jadi ikutan anak muda yang still pening lalat dalam nak beza yang mana betul, yang mana salah. 

Memang nampak remeh, tapi perlu dititikberatkan jugak lah kan. Tapi story and the script memang naise lah. Comel gituh! Haha. Anddd sweett.. Lagi sweet kalau dorang tu husband and wife. Haha, kemain komen. Tapi suka sangat dengan ayat Beto a.k.a Haris ni,

''Saya tak mintak pun peluang kedua, saya cuma mintak satu peluang je"

Hehe, mau 2 3 hari jugak tersenyum sorang-sorang bila ingat scene dalam citer ni. Beto suweeett kooott..!

Then, balik dari MBO, terus sambung buat invitation card, print, cari masquerade... and yada yada..

Invitation card, masquerade, candy buffet thingy..
9 Nov 2012: Jumaat

Pagi- pagi lagi saya dikejutkan dengan suara kanak-kanak riang bermain gumbira. Ah, sebelum terlupa, Mak Ana bukak nursery dekat rumah. So adelah dalam 11 orang anak jagaan yang comel-comel kiut miut. Memang riuh lah rumah ni dengan budak kecik. 

Dah la manja je semua tu. Ada sorang tu, nampak saya je terus datang peluk. Alololo..suweett..

Dekat rumah dah lama takde budak kecik. Anak sedara lambat lagi nak dapat. Haih~

Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

Pergi dengan Ana's siblings. Macam biasa. Girls outing!! haha.

Tak bershopping sangat pun. Akhir semester, biasa lah. Sama jugak dengan akhir bulan bagi yang bekerja. Kopak!

Banyak bergambar je. Ye lah, Kak Tasha nih bukan selalu datang KL. Jalan je wajib berkepit dengan Olympus VH-210 tu. Kamera berjasa nih. Lagi pun, mestilah nak potretkan momen momen indah berjalan dengan sibling rumet and Ana herself. 

Dah nama holiday kan. Actually we did a little shopping. Baju-baju je. And I'm searching for dress. Nak pakai masa EDay nanti. Orang lain yang tunang, orang lain yang cari dress. Nak buat macam mana. Festaim orang yang paling rapat nak tunang.

Bak kata rumet," Ni sapa yang nak tunang nih? Konfius dah"
Bila saya semangat pelik duk tolong buat persiapan eday during exam gap.


Sepanjang berjalan-jalan. Momen momen itu banyak tertampal di sini.
InsyaAllah, ada rezeki lebih ziarah lagi. :)
Perasan tak? Dalam keempat empat orang yang besar tu, saya yang paling kecik.. -_-" 
Ada peluang je, terus bergambar. Tapi agak blur.
Kes excited bergambar nih!
Hampir malam jugak baru kitorang jejak kaki dekat rumah. Yang paling bestnya, balik saje terus ada orang belanja. Acik Ijam Ana belanja anak anak saudara yang comel-comel ni makan. Dan saya, seperti biasa menumpang dua kaki dan satu mulut. Terima Kasih banyak-banyak! Jasamu dikenang. =)

10 Nov 2012: Sabtu

Tinggal sehari lagi. Kaum kerabat Ana dah memenuhi ruang. Dan persiapan makin giat dilakukan.

Petangnya, saya keluar lagi. Join rumet and her fiancee-to-be. Pergi cari barang sikit untuk majlis esok. Kali ni saya dibawa ke Pavilion, Lot 10 dan Sungei Wang Plaza. Semuanya syurga membeli dan membelah. Indah dipandang dan poket pun kena indah jugoklah.

Kolum Deepavali banyak kat sini. Chantek kut dorang buat.
Teringat pertandingan kolum dan pesta tanglung dekat IPG tempohari
A few picture captured there and there. Teringin nak isi perut dekat Suki-ya tapi Non-Halal lah pulok.
Restoran ni pork-free tapi serve sake and beer. So, they can't get Halal certificate.
Tapi saya macam biasa, cuci mata je. Tengok and survey harga. Nanti lah kau. Teruja kot tengok clothes, handbag, stilettos, wedges, flat shoes. Oh! Oh! Sumpah lawa. Dah la branded. Oke, now dah tahu taste saya macam mana kan. Normal lah bagi perempuan teruja dengan women-thingy macam tu kan.

Aha, Pavilion, semua kedai masuk. Tapi still susah nak jumpa barang yang dicari tu. Habis kedai masuk. Sampai nyaris saja saya termasuk ke restoran makanan Jepun. Non-Halal. Tapi saya tak berapa nak perasan dengan tanda Non-Halal tu. Siap nak bergambar dekat situ.

Sampailah Ana's fiancee-to-be tegur. Patut pun orang tengok pelik je. Dah la saya sorang je pakai muslimah attire kat situ. Memang rasa macam terasing sikit. Tapi rasa sangat selamat.

Ana pulak memang dah keletihan lah. Kes pusing berjalan tanpa henti. Tapi berbeda dengan saya. Me, bila eksaited terutamanya jejalan, ajak la berjalan satu hari tanpa henti pun boleh. Walaupun rasa penat, tapi still pretend tak penat. ^..^

Perjalanan kali ni saya langsung tidak terserempak dengan mana-mana kedai buku. Mujur jugak, kalau tak, memang laju je duit mengalir. Saya mudah tergoda dengan usikan buku-buku yang tajuknya bagus serta isinya memikat. 

Sempat jugak saya membelek buku Beduk Diketuk sementara menunggu mereka memilih baju. Duduk sebentar untuk mengurangkan lenguh kaki berjalan. Mungkin sudah menjadi tabiat saya untuk menyelitkan sebuah buku sebagai teman perjalanan.

Usai sahaja barangan dibeli, kami pulang dan berehat. Bersedia untuk hari esok. Hari yang cukup mendebarkan bagi rumet saya yang terchenta. 

to be continued...

Wednesday, November 28, 2012

Semester Break!

Ohhhh! It's holiday now!!

Okeh, eksaited disitu. Ye la, selepas berperang selama 2 minggu dengan exam, bercuti adalah sesuatu yang amat melegakan. AMAT!!

Awal cuti kali ni dihabiskan di KL atau lagi spesifiknya di Ampang. Habis je paper ELE3102 petang Rabu 7hb tu, terus je roger mama nak balik rumah. Sebab masa untuk duk kat rumah kejap je sebelum berangkat ke Hentian Putra. 

Ni kira kali kedua kot naik bas express ke KL. First masa buat SBE dekat Klang dulu, stay dekat rumah Zora. Saja cari pengalaman mengajar dekat sekolah luar daripada Terengganu. Mana tahu kang kekgi kena posting ngajor dnu ke? Possibility tu ada..

Kalau 1st time dulu alone, travel kali ni ditemani Zora and Aida. Bas Ekspress Sani, siap ada TV lagi dekat setiap seat. Masyukkk! Yang lagi buat saya terasa overexcited tu bila tengok folder movie, HP 1- 6 semua adaaaa. 


Gambar tak keliyer. Kes pakai Low  shutter speed dalam bas gegor2.
Mana sempat nak pasang tripod bagai..


Oke! Terus automatic set up mind malam ni aku takmo tidur even though dah 10x repeat citer HP tu. Haha!! Susah la kalau jadi kipas-susah-mati nih. 

Dan effectnye, pagi esok langsung tak tersedar bila dah sampai dekat Hentian Putra. Bukak mata, tengok seat sekeliling semua dah kosong. 

"OhMaiGODD!! I all ALONE!! Seriyus cuak membunuh!"

Fortunately bas tu baru keluar and berhenti dekat-dekat dengan Hentian Putra tu, kalau tak memang tak tahu mana bas nih bawak. Dalam cuak + nervous tu, laju je say Alhamdulillah. 

Mujur Allah bangunkan aku, kalau tak sedar jugak, memang tak tahulah nak kata apa..Haih.. -_-"
Aha, saya terpisah dengan Zora and Aida dekat Hentian Merapoh tukar bas lain, sebab bas yang kitorang naiki ni tak berhenti dekat Klang. So, sebab tu takde orang yang kejut. Forever alone gituh. T_T

Then, after a few minutes, parents Ana(roomate terchenta) pun datang menemani sementara tunggu Ana sampai. Masa tu memang dah lega lah. Cuak dan nervous tu mulai menghilang.

Bila difikirkan balik, ada hikmah saya terlewat bangun and rasa cuak gini. Macam satu teguran daripada Allah dekat diri ni supaya lepas ni jangan lagha, ambil tindakan terburu-buru dan belajar untuk berfikir di saat genting

Pilihan saya taknak tidur semalam tu dah menampakkan kesannya. 

Every choice that we made has its own consequences.

Then, cuti saya bermula di Ampang dari 8 Nov 2012 -12 Nov 2012 (EDay), Bukit Jalil 12 Nov 2012 -  22 Nov 2012. 

Banyak yang saya nak kongsikan bersama, coret-coretkan dekat sini. Macam-macam perkara yang berlaku, ada dengan air mata gembira, sedih, cuak, awkward, weirdo, overexcited, frust, rase kecikk.. 

Nanti saya akan kongsikan di entri seterusnya..InsyaAllah kalau tiada masyaqqah yang menghalang laluan curahan minda. ^_^

Tuesday, November 27, 2012

3 Tahun sudahh..

Hari ni dah 3 tahun blog ni hidup segan mati tak mahu. Kalau baby tu mesti dah boleh cakap sikit-sikit and boleh berlari-jatuh-rebah gituw... 

Tapi blog ni pun kadang bercakap jugak dengan aku, bila rasa down ke, rasa macam nak marah ke, entri yang aku tulis kadang tu boleh jadi peringatan kat diri sendiri ni balik. Kena atas hidung sebijik-sebijik.

Tak sangka rupanya dah 3 tahun haku berblog, tapi langsung tak nampak rupa blogger. haha.. sebab memang aim asal buat blog ni untuk sharing-sharing and tulis sesuka hati je. Kadang tu tulis peringatan untuk diri sendiri dan jugak orang lain. Kalau ada readers lah. heh~ Tapi terfikir gak, camna eh hidup sebagai seorang blogger? Tak faham aku. Yang aku tahu just tulis-luah-baca-serap-tulis lagi. Hoho!

Ada masanya penulisan tu nampak macam berisi, kadang tu macam tin kosong. Tajuk je gempak, tapi pengisian hampeh. Dah la update pun main balun je. Ikut mood. Dan biasanya mood nak hupdate tu datang bila kepala tengah pusing dengan macam-macam masalah, otak tengah berselirat dengan tugasan yang menimbun. Memang pelik betul lah. Bila waktu free macam semester break kali ni, takde pulak idea yang mencurah-curah ke ladang gandum tu macam dalam iklan Cocokrunch.

Tapi bila dimbau kembali entri yang lepas-lepas, yang  ditulis sendiri masa hingus-baru-pandai nak-lap, muka-tampal-dengan-bedak-SilkyGirl-warne pink-tak-kenal-lagi-BB-Cream-bagai- , macam dapat identify cara penulisan tu makin berbeza. Kalau tengok entri dulu, memang dah macam karangan budak sekolah rendah. Macam tak sangka aku yang tulis tu semua. 

Dolu-dolu tak pernah terfikir langsung nak buat blog bagai. Tengok MysarahManas and AiniUlfa buat, rasa macam teringin. Tapi biaq la dulu, pendam sajo.. Tapi last-last tu buat jugak sebab terasa macam best je dapat berkongsi apa yang kita dapat tu dengan orang lain. 

Entri first bukan tulisan tangan sendiri lagi, just main kopi dan pasta je. Tapi macam tak best bila tak masukkan idea sendiri dalam blog. So, kerah jugaklah idea nak menulis walaupun takde bakat.

Tapi lama-kelamaan, bila dah banyak kali menulis dan mencurah idea ni, nampak jugaklah kematangan dalam menulis. (cewah, matang gituuw.. perahsantan banyak nih) Bakat pun makin meningkat sedikit demi sedikit. Hihi.. :)

Dan tak suka jugak bila baca belog yang guna bahasa skema petak 4 segi. Punyalah boring. Dan mungkin sebab tu lah kot gaya penulisan blog ni sesedap rasa je. Kadang bermanfaat, kadang nonsensical jugak. Ikut moodlah kan, biasalah. 

Bila mood sedih bersarang, memang entri semuanya pasal camna nak recover dari sedih, camna nak overcome. Masa tu memang banyak la lirik lagu tampal dalam belog. Entah, lagu banyak yang inspire me. Pasal tu rasa banyak terluah thru lagu. Sebab banyak jugaklah lagu ni yang kena dengan diri. Sampai nak luah perasaan dekat orang pun best guna lagu. Macam sweet gituh... haha XD!

Dah macam-macam pengalaman aku dengan blog ni. Nak start buat blog ni, aku pening dengan nama ape nak letak.

Adalah several name yang aku rasa macam lame gituh bila ingat balik...

  1. Know Everything Here
  2. Hidup Itu Indah
  3. Life's is Simple
  4. Life's NOT Simple
  5. Verse of Life
Haha.. See? Banyak kan nama tu. Semuanya bagi aku agak lame lah. Tak catchy langsung kot. Haha, tapi aku buat je. Kisah ape, ni blog aku, kena ada personaliti tersendiri. And nama blog ni bertukar ikut cara aku fikir pada masa tu. Macam nama yang no. 3 dan 4 tu. Berbeda bukan? Mula-mula tu aku fikir macam hidup ni mudah je, then bila fikir balik, hidup tak mudah kalau kita tak pandai merencana. Kacau bilau habis-habisan lah.

Sekarang dah maintain dengan VerseOfLife. Tapi tak tahulah akan bertahan sampai bila. Link blog ni pun aku dah tukar. Pertengahan tahun ni jugak aku tukar atas sebab-sebab tertentu. Selepas blog aku tukar link tu, follower aku macam susah nak trace entri terbaru sampai aku rasa aku kena buat page Fb. Tapi rasa macam lame jugak sebab perasan kunun blog ni ramai readers

Padahal rumet sendiri pun tak perasan blog ni wujud. Sangat lah macam.. hermm..
Tapi aku tak kisah pun semua tu, yang penting mesej yang aku nak sampaikan tu dapat di reach kepada orang yang terbaca blog ni. Sebab aku menulis mengikut apa hati aku cakap. Tapi ikut hati mati, ikut rasa binasa. Then, hati +fikiran yang ada fikrah tu yang jadi teras penulisan aku.

Roman picisan. Nilai sastera memang fail lah kalau nak label ni blog sastera. Blog islamik pun fail sebab dengan lagu Linkin Park bagai, bughok beno perangai. Tapi blog ni adalah blog yang aku create dan tulis berdasarkan apa yang bersarang dalam fikiran aku. Apa yang aku rasa, dan apa yang hati aku cakap.

Kadang tu bila aku rasa macam nak bermanis-manis dengan sahabat, aku dedikasikan jugak sebijik dua entri untuk mereka. Dan aku suka menulis untuk mereka. Walaupun mungkin entri tu tak dihargai or ditong sampahkan. Aku tak kesah, yang penting aku dah bagi dengan ikhlas dan sepenuh hati. Hati pun terasa bahagia tanpa sebab. Nikmat memberi mungkin?

 Dan untuk anniversary kali ni, aku banyak merepek dan meluah je. Dah lama nak meluah tentang bog ni. Tapi masa dan kesempatan tu takde. Takkan tetiba je kan nak cakap pasal aku buat belog ni sebab blaa blaa.. Masa tu tak sesuai. The real thing is, aku memang dah lama tunggu anniversary blog nih untuk aku bercerita. That's why panjang berjela tulis. 

Mungkin ada yang baca. Mungkin ada yang tengok terus muntah sebab banyak sangat tulisan. Haha.. Aku tak kisah pun. Yang penting aku dapat luahkan dan coretkan dalam belog ni.

Sebab esok mungkin aku lupa apa yang aku tulis hari ni. That's why blog ni sangat membantu sebenarnya. Bantu aku untuk dengar apa yang aku tak dapat storykan dekat orang lain. Untuk aku ingat kembali event-event penting yang berlaku dalam hidup aku. 

Dan secara jujurnya, blog aku bukan satu. Adalah dalam 5 blog gituh. Haha.. Kegilaan apakah ini?

Dengan blog SciEdGenIX, Blog Biro Keusahawanan, fnatashafizi, Qalbiy dan blog ni. Setiap blog tu ada fungsinya yang tersendiri. Haha. Aku suka meluah through tulisan. Kalau dengan verbal tu mungkin boleh. Tapi ada limit. Sebab bukan semua perkara yang kita nak luah tu, orang suka dengar. 

Tapi aku tak sangka sebenarnya bila ada sorang kawan aku ni cakap blog aku jadi sumber inspirasi dia untuk berblog. Dan blog dia lagi UP dari aku kot! Pengisian dia memang perghh! la orang kata. Terharu kot bila dia cakap camtu. Siap promote blog aku dekat kawan dia lagi tu. 

Aduh! Malu rasanya. Bukan ape, blog ni entah pape. Pengisian pun ade takde je. Macam tak layak nak dijadikan contoh. 
But still, rasa macam dihargai. Sob sob.. ^.^ Tenkiu veri much!
Honestly, suka bila dapat tahu ada orang yang selalu follow perkembangan blog. 
Macam jadi sumber inspirasi gitu nak tulis dan update banyak-banyak. :)

Ada jugak simpan cita-cita dan impian nak jadi macam blog AngelPakaiGucci ke, blog saifulislam ke, takpun macam blog SolihinZubir ke.. tapi masih lagi tak mampu.. sebab tak bagi komitmen penuh dekat blog. Setakat obligation tu boleh lah. Memang tabik spring jettak lah dekat blogger tegar yang mencurah-curah idea update tetiap hari tu. 

Nak menulis tetiap hari tu macam susah bebenor. Idea tu tak datang macam tu je. Kadang tu sambil berguling-guling depan TV tetiba idea datang, tapi idea tu jarang datang bila diseru. 

Tapi macam tu lah. Aku banyak menulis dari hati barulah boleh menyentuh hati-hati. Dari hati ke hati gituh! Tapi kena berhati-hati jugak sebab bimbang mungkin tulisan dari hati ni boleh mencederakan hati-hati yang membaca. 

(rangkap ni macam bole guna untuk game telefon berkarat je.. :p)

Macam tu lah,  3 tahun bersama belog. Cewah.. Blog yang banyak mematangkan dan membuat aku merefleksi diri sendiri. Macam cerminan hidup gitu. Semoga hati-hati ini terus tsabat. Dalam jalan yang dipilih. 
Semoga blog ni terus hidup walaupun dah nampak macam nyawa-nyawa ikan dah. 
Sekian

Yostruly,
XOXOwardatulhumayra  .. ^_^

Friday, November 16, 2012

Me on Facebook!

Saya still takreti lagi macam mana nak buat letak FbPage dekat belog..
So di sini dengan berbesar hatinya saya mengumumkan pageblog VerseOfLife dekat MukaBuku..
Klik [Sini] oke! ^_~

Saya buat ni ni nak memudahkan sesiapa yang nak new entri untuk blog ni. Bukan nak meraih populariti deh.. sebab saya tak fofular macam blogger-blogger femes tu. Sekadar untuk memudahkan saya interact dgn readers blog je.. (tu pun kalau ade la.. heee)

Blog picisan sahaja.. sekadar sedikit perkongsian dan pengisian bersama. Supaya hati-hati ini tidak kontang..

May Allah Bless ~

Sunday, November 4, 2012

Tak mudah dan tak mustahil



Sekarang ni guru-guru pelatih sedang berada dalam fatrah imtihan. Saya pasti bukan hanya kami-kami sahaja dilanda taufan exam yang buat tidur tak kenyang mandi tak lena dan makan tak basah ini, hadek-hadek yang bakal ambil SPM dan STPM juga sudah pastinya berada dalam keadaan yang sama kan? 

Aha, tidak dilupakan kepada sahabat-sahabat yang turut berada dalam fatrah yang sama.

Semoga Allah permudahkan urusan kalian semua.

Imtihan ini banyak membuatkan jiwa-jiwa yang tenang itu mulai bergelora. Dengan mood study yang datang tak nak datang je, ulangkaji tapi entah apa-apa yang betul-betul meyerap masuk ke dalam cerebrum membuatkan jiwa tu makin hilang sabar.

Tak campur lagi dengan stress disebabkan soalan spot yang kunun-kunun masuk tu tak berapa nak kena. Stress tak boleh jawab, stress blur, stress tak habis study, stress kesejukan dalam exam hall disebabkan air conditioner yang low degree..eh? Banyak betul stressnya.. haih

Musim exam ni memang kena banyak tanamkan benih-benih sabar tu. Dan nafsu untuk bermain-main dan berjimba-jimba dengan gumbira itu terpaksa ditahan buat sementara waktu. Kalau nak hasil yang terbaik, pengorbanan yang sedikit tu akan terasa sangat berbaloi..

Al-Ilm kannur..
Ilmu itu cahaya.
Ia takkan menembusi ke dalam hati-hati yang gelita.
Setakat melapisi mungkin boleh,
tapi untuk diserapi, faham dan amal?

Sabar je, nak grab ilmu tu tak semudah mengunyah kuaci sambil tengok Vanilla Coklat. Macam kisah Nabi Musa nak belajar dari Nabi Khidir dulu.. 

Kisah yang Allah selitkan dalam Al-Kahfi: 60-82..


Bersabar untuk belajar bersabar.. -Us Hasrizal

Tak rugi pun bersabar.. Cuba tengok tafsir surah Al-Asr: 2-3

empat point yang perlu fokus kat dalam surah Al-Asr yang selalu kita baca bila nak tangguh majlis tu i.e:

orang tu takkan rugi kalau..

  • beriman (Membenarkan di hati, mengakui dengan lidah dan beramal dengan anggota)
  • mengerjakan kebajikan
  • saling menasihati untuk kebenaran
  • dan saling menasihati untuk kesabaran
* * * *

Selamat ber'exam'!
Semoga berjaya dengan warna-warna berterbangan.. ^_^

Dan sekiranya keputusan yang di'grab' tidak seindah yang diimpi..
Believe in Allah..He plans the best for us..
Sebab segala yang berlaku mesti ada hikmahnya..

Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku
Tak semuanya yang ku mahu

Segalanya MilikMu- Mestica

Semoga Bermanfaat..

May Allah Bless .. :)

Monday, October 22, 2012

Let it GO!

absurd feeling..miserable..unconditional..burden..sad..frustrated..worry..awkward..weirdos..tension..stress..
* * *
Oh Allah, 
I don't want all of this negative feeling surround my head,
Control my mind..

Yeah, there's some problem appear,
It just simple problem,
Not a big one..

But why I make it become bigger?
'Till my mood and feeling being affected?
Why?

The answer?
Back to Allah,
Everything will be okay.. ^_^

Those who have believed and whose hearts are assured by the remembrance of Allah . Unquestionably, by the remembrance of Allah hearts are assured." [13:28]


Monday, October 15, 2012

Kisah lagha

Lagha = Lalai = melakukan sesuatu yang sia-sia.

Allahuakbar! Allahuakbar!..
Assolatukhairon minna naum..

Azan Subuh menusuk pendengarannya. Matanya terbuka sedikit, mengerling ke arah jam  yang tertera di laptop. 

Ah, pukul 5.47 am dah? Jap lagilah bangun, awal lagi nih..Pukul 6.00 jap g aku pergi mandi solat and siap-siap.
Mata ditutup, selimut ditarik melepasi kepala. Mimpi kembali dilayan.
Sejam kemudian...

Whaatt??!!! Dah pukul 6.47am? Terus automatik mata terbukak luas tanpa sedar capai tuala menuju ke bilik air. 

Aduh-aduh. Tergajah lagi Subuh aku rini. Padahal tadi dah bangun awal kot. Alaa, menyesal tak bangun tadi. Hantuk kepala ke dinding! Ugh! Esok aku nak bangun AWAL!!

Tapi esoknya.....

Rutin sama jugak berulang...

Adeih!

* * * * * *
Tengah tengok drama Korea. Feeling-feeling jiwang gittew. 10.15 am.

"Rogayah! Tolong jemur kain nuh. Panas-panas ni cepat sikit kering baju tu. Baju-baju ekau jugak dalam tu. Kalau tak jemur kang, esok pakai baju basah laa p sekolah.."

"Jap mak! 5 minit jap lagi orang g jemur lah.."

"Banyak beno laaa kejap kamu tu. Alih-alih hujan dulu baru nak menyesal. Sekarang ni tengahari selalu hujan...."

"Ye mak, iyer..nanti orang buatlah.." (dalam hati: bising lah mak ni, orang nak usha Dennis Oh ni pun tak tenang.. haih)

2.30pm. Hujan lebat gilerrr.

"Haa sudah! Baju tak jemur lagi. Camna niiiiie...argh!!!"

* * * * * *
Tu kisah yang sangat sinonim dengan kita. Saya yang menulis ni pun rasa headshot berdas-das kena. Sampai tak larat nak bangun disebabkan tembakan yang bertalu-talu. Tu lagha yang selalu terjadi. 

Yang dekat part Subuh tu memang susah la kan nak bangun awal-awal. Sayang beno kat katil tu. Susah nak terus bangun and solat awal waktu. Bukan setakat Subuh je, Zohor, Asar, Maghrib, Isyak jugak.

Tu tentang solat. Mamabah suruh pulak bagaimana? 
Sama jugak kondisinya. Sikap kita yang suka bertangguh tu menyebabkan banyak perkara baik yang kita terlepas. 

Know what? Bertangguh ni jugak merupakan antara penyebab awal untuk kita jadi insan yang lagha lagi melaghakan nih.

Tapi kalau bertangguh nak buat perkara tak baik tu takpe!.. ^_^

And tu antara perkara lagha yang kita boleh nampak gitu-gitu je kan. Kat sini saya nak share 10 perkara yang termasuk kategori sia-sia kalau kita buat.



Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia, iaitu:-
  1. Laki-laki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tapi tidak dimohonkannya doa untuk ibu-bapanya sendiri dan kaum Muslimin.
  2. Orang yang kerapkali membaca Al Quran, tapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.
  3. Laki-laki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan shalat tahiyatul-masjid.
  4. Orang-orang yang melewati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah-arwah mereka.
  5. Laki-laki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan shalat Jumaat berjemaah.
  6. Laki-laki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.
  7. Dua orang laki-laki yang bersahabat, tapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.
  8. Laki-laki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya, tapi tidak diacuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.
  9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.
  10. Orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya


Part no 9 tu yang saya nak highlightkan dekat sini. Seriyus rasa ditembak lagi. Aduh.aduh!
Dengan layan movie, overslept, laptop, gaming.. Macam-macam perkara yang saya buat. Dan perkara tu kebanyakkannya sia-sia. Aduhai.


Tapi kadang-kadang sering saya selitkan antara perkara sia-sia itu dengan input. Moga ada yang terkesan di hati.

Ada ketikanya saya dapat membidas lagha itu keluar dari diri. Then I noted something... 
Saya takkan lalai jika ada matlamat yang saya dah gariskan. Yes! Matlamat dan tekad yang kuat dalam diri.

Adanya dua perkara ni, automatik, insyaAllah, lagha tu dapat dinyahh keluar jauh-jauh dalam diri kita.

Aha, jangan lupa jugak iman dalam diri pun kena kuat jugak. Tanpa iman, tekad and matlamat tu jadi tak berapa nak bulat. Bujur je, senget situ, kempis sini.

Macam tu lah. Susah nak kikis kudis lagha ni. Dah beranak-pinak mulalah pening nak cari ubat.

Haih..

Moga Allah Redha.. :)

Sunday, September 30, 2012

Aina Qalbiy?

Muhasabah diri itu sangat penting
Tadi ketika sesi JRJ, Sis Aini ada tanya, dalam skala 1-10,
berapa kali sehari awak ingat Allah?
Hati saya tersentap..










Saya hanya mampu memberi skala 3.
3 awak..
sangat teruk
betapa teruknya saya..
Allah yang bagi nikmat hidup, nyawa, iman, islam ni saya ingat tak ingat je.
Kalau markah 3 ni, dalam exam kira FAIL lah.
Memang tak pass lah..
Teruk..

Tu antara sebab saya mencari DIA dalam hati saya.


Buku Ustaz Pahrol Mohd Juoi, DiMana DIA Di Hatiku tu sangat sesuai untuk saya baca.

Allah, bagaimana mungkin aku mendamba hati hambamu jika di hatiku tiada KAMU..

Teringat kata-kata Imam Al-Ghazali;

Carilah hatimu di 3 tempatTemui hatimu sewaktu bangun membaca AL-QURAN.Tetapi jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan SOLAT.Jika tidak kau temui juga, kau carilah hatimu ketika duduk bertafakur MENGINGATI MATI Jika kau tidak temui juga, maka berdoalah kepada ALLAH, pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati.

Bimbang hati itu tiada.
Ya Allah..
Bimbingi aku....

Saturday, September 29, 2012

BKPI dan Mestica



BKPI dah lepas dah..and Konsert Rhythm of The Soul dengan penampilan istimewa dari kumpulan Mestica pun dah habis. Agak kepenatan untuk Karnival yang berlangsung sepanjang dua hari  ni.


Sebenarnya BKPI ni sebulan sudah dilangsungkan. Dah pelbagai pertandingan dijalankan, nasyid Mizanis Idol pun sudah, Hafazan dan Tilawah pun sudah, OhSoMuslim (Ohsem!) oleh Imam Muda Nuri pun sudah, tak campur lagi dengan Chicken Massacre ramai-ramai..khutbah, azan, Running Mind, Diskusi Buku... 




Running Mind

Nasyid Muslimin - Grup 4 PISMP Sains..
budak laki kelas ambe nih..
2 orang solo nasyid IPG..dapat lah jugak tempat ketiga..
congratez..!

[Nasyid Muslimat].. grup Prasekolah..
merah menyala baju mak kau..menarik tertarik tertawan..aiwah..
 tapi yang konfem suara maintain sodap..
[Sinari Al-Firdaus: Iftar dan Gotong-royong]
[Chicken Massacre.. Kursus Penyembelihan]
Berani terr KU smelih ayam.. haha

[Tilawah dan Hafazan] - khusyuk nampaknya Ustaz Sopie semak bacaan
[Oh So Muslim(Ohsem) with Im Nuri].
tema purple malam ni..
Tapi saya tak join pun...huhu.. Jadi tukang sorak and tukang raikan majlis je.. 

Bukan tak nak, tapi tak berbakat. Nak sembelih ayam pun takut darah, tengok darah sikit dah mulalah nak pitam bagai. Sebab tu tak boleh nak jadi doktor walaupun tu cita-cita dari kecik.


Nasyid and tilawah lagilah, suara sikit lagi nak kalah dengan katak. Kalau masuk jugak, memang kesian lah telinga sesiapa yang mendengar. Heh.


Padahal boleh je nak join hafazan, kuiz and lain-lain. Tapi macam tu lah, alasan sepanjang 5 km. Haih..haih..


Untuk karnival BKPI yang berlangsung selama 2 hari tu..


Walaupun sekadar AJK bahagian makanan, tetapi kepenatan berlari-lari dari Dewan Bendahara ke Bilik Temenggung agak terasa.


Sudah jadi kebiasaan bagi 'waitress' retis ni untuk tengok persembahan separuh, separuh masa lagi tunggu kat dalam bilik santapan.


Sempat jugaklah tengok Mestica buat persembahan lagu Kerana Cinta ft with AsWeSee and IsOne, Rahmat Ujian, Istikharah, Layar Keinsafan, Badar 313, Salahuddin Al-Ayyubi, and ada beberapa lagi lagu lain yang turut didendangkan. 

Sebahagian ahli IsOne- grup nasyid Semester 8..
Persembahan terakhir sebelum meninggalkan IPG


[As We See] - grup nasyid IPG..
Bergabung meletops!
Tapi nak sangat Mestica bawak lagu Mimpi Yang Indah. Ye lah, best kot mimpi yang indah tu jadi kenyataan, macam Mestica datang IPG.. hehe..

Aha! Baru teringat, sepanjang Mestica ni buat persembahan, ada jugaklah dorang panggil student naik kat atas, sebab dorang da bawak album baru nak bagi free kepada mereka-mereka yang berani. 


Untuk konsert malam ni, pihak luar boleh jugak datang. Antara yang mai memeriahkan sekali dari MRSM KoPu, Imtiaz Besut, and pihak luar lah yang ramai.

Mostly yang berani naik ke pentas ni budak IMTIAZ Besut. Seriyus terasa bangga sebab ex-IMTIAZ kan. Tengok hadek-hadek ni berani kedepan. Siap nasyid lagi dengan suara yang agak mantap gitu...sapa dah nama dia, Arif kot.. 

Nazlin mesti kenal punya..

Teringat zaman sekolah dulu,..sobs sobs..rindu kot.

Pastu nampak bas IMTIAZ, teringat lagi masa naik bas nak balik rumah tetiap bulan. Tapi bas Imtiaz Dungun lah, bukan Besut punye.. Rindu jugak lepas 4tahun tinggal sekolah...


Berbalik kepada keadaan sekarang...


Memang super eksaited sampai save tempat depan sekali sebab taknak orang lain ganggu pandangan.


Padahal sebelum ni kalau ada talk ke , forum ke, mesti nak duduk tempat tengah atau belakang. Nak cover mata kan, asyik nak tutup je. Tak faham jugak dengan mata ni sebenarnya. Haih. 


Oke, memang retiss ni bukan perlu diminat sangat, tapi dah minat dengan lagunya, dengan retis sekali tertarik..


Tapi yang untungnya, kami tak perlu berebut-rebut untuk ambil tandatangan and bergambar sakan sekali.


Dah la kumpulan Mestica ni masuk dalam list feberet jugak. Tapi tak pe lah.. dah tugas.. 

Sebelum dorang balik ke hotel penginapan, sempat jugak bergambar sekeping. Happy kot dapat bergambar sebelah dia..



Haha!

Tapi agak terapat sikit...
Nasib lah.. 
Tak dapat nak elak, tengok-tengok dah rapat and takleh gerak. 
Terpaksa membatukan diri kat situ.

Tapi yang penting ada kenangan tuu..

Walaupun tak dapat signature.. heh..
Seriyus eksaited membunuh dapat jumpa Mestica face to face.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~