Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Saturday, February 18, 2012

Cuti-cuti 2P : Bukit Merah Laketown [Part 1]

Peringatan: Entri ini mungkin sangat panjang untuk anda yang tak suka tulisan banyak. Sila tekan [X] kat sebelah kanan atas.. ^__^

Hari kedua di Perak bermula dengan misi utama kami, that is berjimba-jimba kat Bukit Merah Laketown. Serius sangat bestt! 

Pagi-pagi lagi lepas mengisi perut keroncong, kami terus bergerak ke Bukit Merah. Around pukul 9am kot? not soo sure..~ 


Sesampainya kami kat sini, terus semua buat muka teruja-tak-sabar-nak-main-air. Macam kat rumah tak pernah jumpa air je kan? Ingatkan bila da sampai terus boleh buat kuak lentang, tapi rupanya tu cuma imaginasi semata. 

Disebabkan abah beli 6 tiket sebagai langkah berjaga-jaga takut saya tak dapat nak mengikut, jadi kena tambah satu lagi tiket kali ni. For me. 

tak cukup sorang lagi family member~

Kalo tak I bole tengok-tengok je laa dari jauh~.. Mana bole I tengok saje~~ Jeles tahu tak?

So untuk beli tiket satu lagi tu memakan masa agak lama la sebab bukan satu tiket je, ada ahli rombongan lain yang tak beli lagi. So agak lambat la sebelum kitorang bermula.

Tiket untuk me, abah, mama n kakak combo n budak kecik 3 orang tu ambik yang waterpark je. Takut nanti dorang komplen tak puas main air pulak kaannn~

So, bagi korang yang tak suka main sangat dengan air ni, better ambik combo la,boleh jalan-jalan dulu. tapi kalau boleh eliminate Orang Utan Island, better u do that if u are on budget vacation. 

RM23 untuk p Orang Utan Island saje. Tapi boleh jumpa dengan 2 3 ekor je orang utan yang tengah bermalas-malasan sambil makan durian. So agak membazir oke. 

Disebabkan kejakunan kami yang baru first time sampai sini, so kitorang ambik la semua sekali. Takut nanti menyesal pulak kan? 

Kami satu family berpisah dekat pintu masuk ke Waterpark. Budak-budak pergi main air senyap-senyap oke.! Lokasi pertama untuk kitorang berempat ialah ke Orang Utan Island.


Naik bot dalam 15 minit, pastu kami diberi penerangan oleh pegawai yang bertugas. Style beliau cakap memang macam dah dirakam. ye la, berapa kali sehari dia dok ulang perkara yang sama. Lalu kat lorong yang dah disediakan untuk pelawat la. 

Atas bot, meladeni keindahan alam..
disebabkan sem ni ada belajar anatomi n fisiologi,
gambar tulang orang utan





Masa kat atas bot tu, dah start berimaginasi nak bermanja-manja dengan baby Orang Utan. Tengok dalam tv macam manja je.. nak try jugak sekali kan?

Tapi malangnya, imaginasi tinggi mengalahkan Mat Jenin, boleh tengok-tengok dari jauh je orang-orang itu. Jalan kat lorong tu pun dah rasa macam kitorang ni dok dalam sangkar. Ada 2 3 ekor je orang utan yang mesra, tu pun lepas bagi buah durian. -_-"

Aha, dorang ni sangat suka makan buah durian n epal. Demand kau nak makan durian hari-hari. I pun tak dapat U~

Pulau ni agak luasla, ada dalam 34 hektar kot, based on pegawai tu cakap. Baby orang utan tu duk kat dalam sangkar je, ade 4 ekor semuanya. Tapi I tak leh nak pegang n peluk-peluk la. Haisyh.. so tak puas hati disitu. 

Kesemua orang utan ni dibiakkan dalam jagaan, dan lepas jalani beberapa latihan untuk mandiri hidup kat habitat asal, baru mereka-mereka ini dilepaskan ke Sepilok.



sementara tunggu bot datang

Lepas lawatan yang agak boring kat Pulau Orang Utan, we all headed to Ecopark pulak. Haa, kat sini best. Boleh tengok macam-macam jenis binatang. Well, I suke binatang taw. 



posing gaya dok kat obersea~
Masuk je kat dalam Ecopark ni, terus berlari-lari teruja tengok Squirell Monkey yang sangat comel! Serius I felt like im kindergarten kids.. Huu~ Squirell Monkey ni nampak sangat jinak. tapi sebenarnya mereka ketagihan makanan daripada pelawat. 


squirell monkey.. comel giler.. rase macam nak picit je
But Unfortunately i didn't bring anything, just sisa-sisa coklat NIPS je. Bila wat keluar je plastik NIPS, terus dorang serbu, mujur dalam cage, kalo kat luar abes laa.. tapi coklat NIPS ada sebijik je, kesian betul.

Lepas tu banyak lagi binatang-binatang yang comel, scary, kiut.. Tapi bila I jumpak beruang pun rasa nak belai-belai. Ha ha. Geram kot tengok bulu dia macam gebu je. 


beruang malas. asyik tido je, penat kejut ta bangun2
Dalam Ecopark ni ada jugak bahagian Pet, siap jual lagi. I jumpak ngan Hamster, rabbit, and whatelse, not remember. Depa semua sangat comelll! serius geram gilerr! (overexagerrating)


comel gileeeww~

sugar glider.
honeymoon couple.. hee


jom masuk!

tupai terbang


Also kat sini ada Animal Show, pukul 12.30 pm. Tapi malas lah nak tunggu sampai pukul 12.30. Kitorang nak main air pulak nanti.
Lepas dah habis tengok buaya, ular, helang, gibbon, beruang, arnab, ikan, musang, merak n etc, kitorang headed to chairlift pulok. Kalau ambik combo, kita kena pilih between chairlift or skycycle. 


memerang





merak-merak kepanasan. macam da mati je

teruja main dengan rusa jantan.




Skycycle tu pusing-pusing kat dalam Ecopark je, kalau chairlift pulak, p pusing kat Waterpark n terus ke sana la. 



So kami pilih chairlift memandangkan dah pusing-pusing dalam Ecopark tadi.  Sambil-sambil tengok and pilih game apa yang kitorang nak main jap lagi.


pasangan honeymoon.. hehe



to be continued...



Saturday, February 11, 2012

Pengumuman: Tukar link

salam semua..


diberitakan bahawa pertukaran link blog ni kepada fnatashafizi.blogspot.com


so harap-harapnya sesiapa yang tak jumpa blog ni dgn gune link 


fiqhnatasha.blogspot.com tu, bolehla try gune link bru ni deh.. 

Thursday, February 9, 2012

Cuti-Cuti 2P (Perak Pahang) : Pertama

Assalamualaikum wbt..


hai- hai semua. Lama tak jumpa di blog terchenta ni. Dah lama nak hapdet belog, tapi asyik tertangguh je dek kesibukan yang melanda diri.

Btw, bukan tu yang I nak cerita sebenarnya. Actually, I baru balik dari vacation, tapi tak berapa nak baru sangat lah kan, dalam seminggu yang lepas jugak la kan. Start 3 - 5 Februari, I join konvoi UiTM Machang ke Bukit Merah Laketown Resort, ataupun nama singkatnya, Konvoi BMLTR. Ada 15 buah kereta and sebuah bas yang ikut konvoi ni. Me n family just naik bas je, malas la nak drive. Nak pergi bercuti so kena relax-relax je la kan? 


Rektor HEA sedang memberi ucapan



 Actually dah lama tak ikut konvoi-konvoi sebegini sejak usia makin maningkat ni. Ye lah, kalau masa mude-mude remaja dulu selalu jugak ikut lawatan uitm ni memandangkan abah kerja kat sana kan. Tapi since anak-anak dah besar ni, dan semuanya belajar jauh-jauh, tak dapat la kami berkumpul untuk vacation bersama-sama. Kali ni pun tak cukup sorang family member, tapi tetap tegar nak pergi. Ha Ha Ha.. (motip gelak? )


wE all in RED! ye lah, kan nak pergi Bukit Merah, Semua kna merah laa



ambik gambar ramai-ramai sebelum bertolak ke Bukit Merah



Pelepasan 15 buah kereta oleh rektor HEA





Cuti Maulidur Rasul ni di manfaatkan untuk merapatkan ukhuwah antara family members n between UiTM HEA Department family dengan bersantai-santai bersama. Chewwah, ayat buku you! 


Bertolak pukul 10.30am, kemudian berhenti di 2 3 Hentian Rehat. Masa berhenti kat RR tu, I ketiduran mati. So tak tahu berapa kali berhenti.. Hee.. Yang I ingat, berhenti masa kat Puncak Titiwangsa. Kesejukan disini.... brrr..(gigil2..) Tetiba feeling macam kat UK.. ha ha, macam pernah pergi sana je an?


Sssejuuk. Nampak tak saya pakai glove tu..
I dah banyak lemak, so tak perlu sweater dah... ^_^



Masa kat Puncak Titiwangsa ni, terserempak pulak dengan Ayah Ngah, beliau otw balik dari USM ke Terengganu. Jauh benor kami terserempak yer.


Lepas photoshoot bagai, kami meneruskan perjalanan ke Kuala Kangsar. Yeah! Lokasi pertama kami adalah Kuala Kangsar. Persisiran Sayong. Seriusly I dah lama tak datang Perak, so of course laa I excited !! hee..




Sebelum sampai kat KK, we all stop solat dekat Masjid Ubudiah,Bukit Chandan,  Perak. Seriusly lawa sangat masjid ni.. I adore its beauty! Masjid Ubudiah ni adalah masjid yang terindah pada zamannya hingga sekarang. And no doubt 'bout that~ Masjid ni mengikut sejarahnya merupakan sebuah masjid nazar Sultan Idris kerana telah pulih dari penyakitnya. Batu marmar yang digunakan untuk bina masjid ni diimport khas dari Italy you! Of course la order dari negara lain, sebab Masjid Ubudiah ni merupakan Masjid Diraja.


Image Detail
Masjid Ubudiah Bukit Chandan, Lawa kan kan?
Red Warrior!!
jangan tanya kenapa saiz berbeza!

lawa kan masjid kat belakang tu?



Image Detail
Tapi unfortunately, masjid ni ruang solat dia sempit je (bahagian perempuan). Tapi untuk solat sangat selesa, ye la, camana tak selesa kalau permaidani masjid tu, kita pijak tenggelam kaki. Ada aircond lagi, kalau tido dalam masjid ni konfem seharian tido tak bangun-bangun. ha ha..Over you tido 24 jam tak bangun-bangun.


Kebetulan masa kitorang sampai tu, ada majlis pernikahan sedang berlangsung. So sempat la usha pengantin lelaki.. Ops! Kite tak tengok taw, orang lain yang usha, kite jeling je.. ha ha


Kemudian perjalanan diteruskan ke Kuala Kangsar. Kami berhenti makan je kat sini, tengok-tengok labu sayong sikit-sikit. By the way, kat sini I makan Mee rebus yang I tak pernah jumpa kat Terengganu. Mee rebus kuah keledek.. Whoaa..! Sangat sedapp! Korang semua patut rasa tau. Rasa nak makan lagi je, tapi tak taw bila pulak nak pergi Perak. nanti nak google resepi camna nak buat..


senyum!



ambik angin









Perjalanan diteruskan ke destinasi utama. I dah tak sabar nak main air you! Dalam pukul 7.00 pm, we check in at Suria Apartmen/ Hotel Service. Bilik dia luas giler.. cukup la untuk kami satu family ni tidor. Aha, Suria Apartment/ Hotel ni located dalam Bukit Merah jugak, so tak jauh la dari tempat nak berjimba-jimba dengan air. Satu malam RM 110/= . Cukup bajet untuk sesiapa yang planning percutian bajet.. hee


Pukul 9.00pm makan malam kat kedai makan kat luar Bukit Merah Laketown ni. Makanan kat dalam ni agak mahal la, tapi kalau nak makan jugak, you all kena prepare dompet tebal-tebal la deh. Kita bersederhana je.. ecececehh..


sebelum p makan pun nak ambik gambar jugak!



So lepas makan malam tu, kitorang lepak-lepak je kat bilik tengok tv and baca buku. Baca buku?? Yes! we love book soo much, mama dengan novel Noorah, I dengan buku Rich Dad Poor Dad, and kakak dengan buku Shophalic & Baby. Yang lain-lain duk asyik tengok tv je. Lagipun agak penat la seharian duk dalam bas. So masing-masing tidur awal semuanya. 


The Next day is at Bukit Merah Laketown Resort pulak yer. Next entri.. 
To be continued...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~