Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Monday, May 7, 2012

Contengan Jalanan - Hlovate

Usai meladeni setiap bait kata susunan Hlovate, aku terdiam, terkedu. Kaku tanpa suara. Sungguh, setiap susunan katanya menjentik naluri. Bergetar hati lagi.

Novel yang menceritakan mengenai perubahan Chad, Fend dan K2( baca: K Square)

Fend yang obses dengan gitar Fendernya sampai dari nama Affendy menjadi Fend disebabkan terlalu obses. Tapi akhirnya Fender itu tergantung sahaja di penjuru.
Daripada seorang yang asyik dengan alatan muzik, memacak easel, dan menconteng kanvas dengan warna-warna, K2 dengan karakter seperti rockers rambut panjang dan dogtag di leher kepada seorang yang mampu mengalirkan mutiara jernih bila membaca ayat Al-Quran. Mana nak cari?? K2 yang hidup dengan prinsip sendiri dan tak suka jadi hipokrit. Dari hati K2.

Meladeni setiap bait kata, cukup untuk membuat saya terconteng, tertoreh dengan setiap bilah kata. Cukup menekan hati, perasaan. Mana pernah mata saya basah sebab novel? 
Novel Contengan Jalanan ni ada 2 part.

Part 1: Fend
Part 1st memang sangat menyentuh hati dan perasaan. Titik tolak perubahan Fend bermula apabila dia bertemu dengan Lia. Hanya lepas dengar quote ni

"The man that decided to change on the 12th hour dies on the 11th"

Mengenai perubahan. Tengok video The 11th Hour. Lepas tu dia makin tersedar lepas dengar lagu One-Metallica. Just know that lagu ni based on buku Johny Got His Gun. Pasal Johny yang terkena jerangkap samar. Dia hilang semua nikmat dunia. Buta. Pekak.Bisu.Hilang kaki, tangan dan kepercayaan.
Automatik Fend terefleksi diri, tergerak untuk buat sujud syukur. Padahal dia solat pun aci dan je, agama tak tahu sangat pun. Effect besar berlaku lepas Chad bawak Fend pergi buat masjid hoping dekat Masjid Punchbowl, Australia masa bulan Ramadhan. Perubahan 180 Fend start lepas Chad meninggal. Part ni memang banjir la. Sedih sebab Chad dengan Fend tu tersangatlah rapat. Sepupu sejak dari kecik, rapat since diorang dalam buaian lagi. Lepas tu Fend start gantung gitar Fender dia. Mulai menyepi dari Creepy Hues. Dan kawan-kawan dia yang lain ingat dia jadi gitu sebab Chad.

Part 2: K2
K2. Hidup dia memang guna prinsip sendiri je. Tak guna jadi hipokrit. Sangat suka seni. Seni rupa dan muzik. Hati keras macam batu. Perubahan K2 ni take time sikit. Tapi last-last, rambut panjang, dogtag n pendant Leo dia tu ditanggalkan. Perubahan yang ketara.

Tertarik dengan quote2 ni..
To live is to learn, and to learn is to live. Live. Learn
There’s difference between living life and merely being alive.
"There's no such thing as 'wrong' in arts..provided that Islam is given" -  K2
“Hati kau bukan aku yang pegang”-Fend
Kalau orang kata nak buang tatu di kulit tu sakit, nak buang tatu dosa di hati itu lagi perit.
”Aku rasa sangat selfish kalau aku simpan benda tu untuk diri sendiri.”
Kerja memang bukan lagi dikatakan beban kalau dah tu memang benda yang kita suka lakukan.

Aha, sangat meaningful. Terjeda seketika saat menguliti part 2. Part 1 hujan sebab persahabatan, part 2 raining cat n dog sebab cetusan rasa untuk berubah dari seorang yang tak pernah terfikir dia akan berubah.

Satu soalan diaju pada diri. Aku bila lagi?uhu.. -_-"
Jom jadi baik!

”Aku rasa sangat selfish kalau aku simpan benda tu untuk diri sendiri.” - Fend

2 comments:

Anonymous said...

To live is to learn, and to learn is to live. Live. Learn.

and....

to die is to graduate from the learning session during one's lifetime. To graduate towards another session of learning; the afterlife, where the cycle rotates infinitely~ :)

fnatasha.hafizi said...

:) nice mr.anonymous...
well..must prepare for afterlife then. True life.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~