Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Tuesday, June 12, 2012

Muzik hidup


The cycle repeated,

As explosions broke in the sky,
All that I needed,
Was the one thing I couldn't find,
And you were there at the turn,
Waiting to let me know,

Kepalanya menari-nari mengikut rentak loud,thumping music yang mengegar menerusi Beats (Solo HD) Red. Burn It Down- Linkin Park baru sahaja di muat turun menerusi laman 4shared dipasangnya dengan volume penuh. Memang cukup untuk membuat eardrum meletup. 


Kebosanan yang melanda menyebabkan dia mulai melayan lagu-lagu dengan high thumping macam tu. Bukan selalu pun, kadang-kadang bila jiwa rasa nak memberontak. Lepas seround dua melayan, baru oke sikit. 


Matanya tertacap pada liquid crystal display (LCD) laptop Acer Aspire 4376G sambil tangannya laju scroll up and down di laman sosial Facebook. Tertarik dengan sebuah video yang dikongsi oleh rakannya. Video Cik Beah Osem. Eh? Macam best, tengok jap. Lagu LP yang berdengung di telinga dipausekan sekejap. Usai sahaja menonton, laju tangannya membawa cursor ke video di sidebar kanan Youtube yang lain. Layan video best jugak. Dah la comel-comel.


Terhenti cursor pada sebuah video, di klik 2kali. Pertandingan Video Ummah '12: What Did I Do Today. Baca tajuk macam kena headshot sebijik! Dush dush! Simple je video ni, tapi impak yang kena tu besar. Aha! Macam best je background music video ni. Rupanya tajuk music sama dengan tajuk video. 


Oh the moon has comeThe day is doneThe night has covered up the sun.I have stood so often before you to prayBut I wonder Allah, tell me, what did I do today?Did I remember the words of Al-Fatiha?Did I take time to thank you for all that I have?Did I call on you to guide my way?Tell me, what did I do today?


Wah! Suka! Lagu Dawud Wharnsby Ali ni unik. Macam acapella pun ada, acoustic pun ada. Dia sendiri pun pening untuk mengklasifikasi memandangkan dia pun kurang mahir dalam bidang ni. Terus laju je bukak 4shared.com. 


Habis semua lagu Dawud Wharnsby Ali memenuhi internal hard disc laptopnya. Lirik lagu yang menjentik sampai buat mata masuk habuk diiringi dengan soothing music dan suara yang damai. Memang lagu ni masuk list favourite song la.


Diam-diam dia tersenyum sendiri. Tadi kemain duk layan lagu genre synth rock, pastu tetiba masuk mood religious song. Ha ha. Random betul. Main aci redah je lagu mana-mana. Janji lirik menyentuh, music best. Kadang tu tak menyentuh pun, tapi cliche dengan kisah hidup dia.


List feveret


Macam lagu Waiting For The End-LP, Seize the Day-A7X, Iridescent-LP, Istikharah Cinta-Sigma, Cerita Hati-Hafiz Hamidun, Number One For Me-Maher Zain, Ku MilikMu-Maher Zain dan banyak lagi yang jadi list lagu best. Tapi itula. Jauh kot beza antara lagu Linkin Park, Avenged Sevenfold compare dengan lagu Maher Zain, Hafiz Hamidun dan lagu-lagu yang bergenre religious. 



Waiting for the end to comeWishing I had strength to stand                                                    Waiting for the end -LP
I see my vision burn, I feel my memories fade with times,but I'm too young to worry (a melody, a memory or just one Picture)  Seize the Day-A7X
Do you feel cold and lost in desperationYou built up hopeBut failure is all you knownRemember all the sadness and frustrationAnd Let It Go..                                                                                            Iridescent-LP
Istikharah cinta memanggilkuMemohon petunjukmu                                                             Istikharah Cinta-Sigma
Ayuh bangkitlah wahai insan Bersama membina satu barisan                                           Ilham-Bangkit bersatu
Mum I’m all grown up nowIt’s a brand new dayI’d like to put a smile on your face every day                  Number One For Me - Maher Zain
Kini kutahu rasanyaHidup dalam cahaya kasih-MuKini kutahu rasanyaMenemukan damai di hati                                                                Ku MilikMu- Maher Zain
   
Dalam hard disc laptop pun penuh dengan lagu English dan religious song je. Kalau lagu Melayu dan Korea tu bukan takde, ada je tergelatak kat situ. Cuma folder-folder tu sangat berhabuk. Kurang minat dan kurang kena dengan jiwa tapi boleh je dengar. 


Setakat dengar sekali imbas je. Tapi macam tu la. Kena kurangkan dah dengar lagu yang lagha-lagha ni. Bukan apa, tapi sebab bila dengar lagu lagha ni, kepala jadi pening. Betulah orang cakap, dua perkara yang jauh beza tak boleh bercampur. 


Eksperimen


Pernah sekali tu dia terbuat eksperimen kat diri sendiri, tertidur dengan headphone dekat kepala yang terpasang lagu Afterlife-A7X. Bangun pagi esok tu kepala pusing. Serius pening macam tak boleh nak jalan je. Teruk betul effect dy kan? Sound wave yang tak soothing tu buat brain neuron jadi simpang siur. 


Beza pulak effect bila dipasang Al-Baqarah bacaan Syed Al-Mishary Alafasy. Bangun tu tenang je, badan pun segar rasa macam baru dapat supplement. Al-Quran memang supplement jiwa yang terbaik pun. Tapi kenapa bila dia rasa macam nak memberontak je terus play lagu rock. Linkin Park, Metallica, Avenged Sevenfold. Buat makin pening kepala hado. Haih, jiwa rock sentimental berterabur tu ada lagi. Jiwa tak sihat mana la tu. Susah jugak nak kikis.


Sekarang ni dia dalam misi nak replace lagu-lagu omputih tu dengan lagu Dawud Wharnsby Ali, Maher Zain, Zain Bikha, Sami Yusuff, Irfan Makki... Kalau nasyid tu memang dah melekat dalam jiwa dah.


Music timeline


Dia memang tak boleh hidup tanpa muzik. Muzik tu macam dah jadi sebahagian daripada kehidupan dia dah. Dari kecik mamabah dodoikan dengan zikir (zikir pun ada irama dia), besar sikit masuk PASTI belajar lagu Iman Mutiara-Raihan, 25 Rasul-Raihan. 


Masuk darjah 1 pulak, dia disajikan lagu Papaku pulang dari kota, Air pasang pagi, besar sikit terlekat dengan lagu dangdut Mas Idayu. Kemain masa kecik-kecik dulu ambik batang penyapu buat mikrofon sebab nak nyanyi lagu Cubit-cubitan sambil bergelek-gelek lagi. Ewah! Kemain kau Jah! 


Biasa lah tu, budak-budak baru belajar. Makin besar dengar lagu Jesnita, Sejarah mungkin berulang dan banyak lagi lagu boyband masa tu. Kenangan tu. Lagu Jesnita tu siap hafal lagi lirik. Sampai sekarang still ingat-ingat lupa lagi lirik dia. Ha Ha.


Habis sekolah rendah, masuk pulak Kostaq-YT. Form 1, masa ni famous dengan lagu Selamat Berjuang-Brothers, Kasih-kekasih-InTeam dan banyak lagi (lupa -_-"). Masa dekat Kostaq-YT a.k.a SMSA-YT a.k.a IMTIAZ Dungun ni la dia banyak berkenalan dengan nasyid. 


Banyak kumpulan nasyid yang dia kenal. Mujur masuk religious school, kalau masuk sekolah biasa mungkin dia tak kenal kut kumpulan nasyid ni. 
Tapi aura rock Linkin Park masuk jugak masa umur 16 tahun. 


Mula-mula dengar Numb-LP. Memang numb habislah lepas dengar lagu ni. Lepas tu jiwa yang asalnya nasyid sentimental hip-hop bertukar jadi jiwa nasyid sentimental rock hip hop. Tapi tak berterabur lagi. Keluar je dari sekolah terus berterabur. 


Jumpa dengan BigBang, Shinee, U-Kiss, SuJu, BEAST, DBSK. Hancuss haih! Tapi mungkin sebab selalu sakit mata tengok music video KPop Girl, tambah pulak tak berapa nak paham lirik, minat tu tak boleh nak wujud sangat. Tapi suka jugak tengok dance KPop boy. Macam mantap je, sampai teringin nak ikut dance sesama. Hew Hew :3


Lagipun dia minat sesebuah lagu tu sebab music and lirik. Tapi kalau music best ataupun lirik best gileww, so mungkin dia boleh dipertimbangkan lah kot. adeh!


Instrumental


Lepas tu effect tengok Merlin, jatuh cinta dengan instrumental music. Habis download dan sedut dari Ezze background music  dalam citer Merlin tu, (kalau nak cakap, t sy emailkan.. ^_^). Lepas tu dia dengar music soothing dari blog. Tertanya-tanya lagu ape tuh? Tapi tak tertanya pulak dekat tuan blog, lepas seabad kemudian baru tanya. Haih, lambat betul dia bertindak. Lama dah dia duk dengar instrumental music ni. Dulu dengar Kitaro dan Maksim je. Sebab yang tu je yang dia tahu.


Tapi stok sentimental dah makin tambah dah. Sekarang ni mulai berchenta dengan music Yiruma. Kiss the Rain n River dan River Flows in You tu memang soothing habes lah!


Bukan mudah tu, sebab sekali dia minat, memang minat betul. Macam dah terpatri dalam hati. Nak kena kikis slow-slow tu, payah sikit lah. Tapi at least ada usaha dari tiada langsung. Kan? Lagu, music memang dah sebati dah. Dari kecik lagi dah terdidik macam ni.


Dengar lagu lagha ni memang boleh buat kita ikut terlagha. Pasal tu dia kena replace semua stok lagu lagha ni. Nak kena replace dengan supplement otak dan jiwa supaya jadi 'tough'. 


Kata nak jiwa 'tough'.. Nak 'tough'kan jiwa, kenalah 'tough'kan iman dulu..kan? Nak 'tough'kan iman banyak step-step dia. Ubah cara hidup ni termasuk dalam step nak bagi iman kita tu meningkat. Ye lah, cakap pasal iman. Memang iman tu kejap naik, kejap turun, tapi takkan nak biar turun sokmo kang? Kalau maintain naik je sokmo baru best. ^_^


Berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah,Tapi pabila salah memilihnyamembuat kita jadi bersalah...                                     Mari berhibur- Raihan
 ~May Allah Bless~ 

3 comments:

sya-hi-da said...

salam.

wah. gitu list lagu lagu 'dia'. akak tahu yang dawud wharnsby ali, irfan makki, maher zain etc tu je. yang lain ternganga mulut bace. eheh

try la dengar outlandish, kareem salama. best jugak lagu dorang.

apepun, dengar lagu tu tak salah kalau kita boleh buat lagu tu titis airmata atau insaf datang tak henti dengan liriknya yang mendalam tu.

yang salah tu, buat kita jadi lagi tak okay dari sebelumnya.

kan? :)

wardatulhumayra said...

wasalam
Yeah! setuju 180% dgn kak shida.haha..festaim dgr dawud wharnsby ali tu nganga jugak. padahal banyak kali terserempak dlm bku hlovate.
outlandish pernh dgr dah.lagu i only ask for God tu buat kpala terangguk2 skali ngan bdn. music dy ceriaa..
kareem salama? oke,mandible jatuh. festaim dgr nme kareem salama..
nnti cri..tenkiu! ^_^

wardatulhumayra said...

da cekidaut dalm utube.

Mula-mula silap bace macam mohabbatein.. haha!

Best! Tenang je dgr irama dy..
lirik dia menjentik qalb..
memang berbeda la dgn kumpulan nasyid tipikal melayu.

Style ala-ala dawud wharnsby jugak ni. Best2! (2x da repeat best.. mmg osem betui la nieyh!) a BIG TQ doc.. ^_^

nanti nak cari album dy la..tunggu fulus masuk dlu..

hehe..ade2..list lam kpala..tak sempat nak keluarkan sekali..

secondhand serenade, westlife, blue, green day, 98 degree, 3rd eye blind, 4th cause, artic monkeys...sebut je.. haha..semua ade..

tapi masa kecik-kecik dulu suka sangat dengan lagu Westlife and Blue sampai siap ada buku lirik lagi..

nak list kt sini dok muat..

tak campur lagi dengan yang sekarang macam katy perry, bruno mars, lady gaga, justin bibior, selena gomez,adele,jessi, akon, usher, daft punk.. haha.. penuh pulok duk listkan.. hee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~