Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Tuesday, December 25, 2012

Monsoon season!

Normally, negara belah Europe, Timur Tengah and sewaktu dengannya ada 4 musim i.e winter, autumn, summer and spring, tapi dekat Malaysia ni ada 2 musim je, musim hujan dan kemarau/kering.

Kalau belah sana hujung tahun duk main dengan salji, belah sini sibuk duk harung air bah sampai takat pinggang, tu yang minimum lah. Tapi ada jugak air naik sampai ke bumbung, atap rumah pun hilang.

Banjir tahun ni nampaknya agak besar la jugak. Boleh dikatakan meliputi seluruh negara kot..
2 3 hari hujan tak berhenti-henti..

Kuantan

kredit
Jalan ke Rantau Panjang, Kelantan
kredit
Kemaman, Terengganu
kredit

And, tak dilupekan jugak, Jerteh terchenta.. pun naik air jugak..







video

Walaupun begitu, rumah saya still berada dalam zon selamat. Bebas dari banjir. Tapi honestly, jeles jugak tengok orang duk berkubang dalam air.
Dah macam pesta air akhir tahun dah.

Dengan pelampungnya, dengan bot bagai.  Kalau kanak kanak riang of course lah gumbira bila tengok air banyak boleh berenang jadi itik, tapi yang bahagian ibu bapa ni pening kepala duk fikir tentang kerosakan harta benda.

Tambah pulak cuti sekolah dah nak habis, dalam seminggu lagi sekolah dah nak bukak dah. Kalau air tak surut lagi, ada kemungkinan ada sekolah yang dipostpone pendaftaran. 

Dan, cuti saya pun dah nak habis, berbaki dalam 6 hari lagi. Aura belajar tu dah bertiup sepoi-sepoi bahasa dah. Macam mana lah next sem nanti. Ada prektikum lagi tu. Haih, rasa macam tak berapa nak sedia lagi. Tapi macam mana pun, still I need to face it lah!

Bila tengok air yang melimpah ruah ni, rasa macam termuhasabah sendiri. Kun fayakun.
Sekejap je Allah nak tunjuk kuasa dia. Kalau 2 3 hari lepas takde lah banjir sana, tenggelam sini. Hujan sekejap je, dah tenggelam dah. Kun fayakun.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~