Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Thursday, February 28, 2013

Divide and conquer

Kuasai diri dan fikiran. Demi dia untuk DIA.

Kadang dia buntu dengan diri sendiri.

Nak buat keputusan selalu je antara dua.

Antara kehendak dengan obligation. Dia jadi konfius. Susah sangat nak pilih.

Pertembungan antara dua rasa yang berbeza ni buat jiwa dia kadang rasa macam nak pecah.

Rasa tu. Rasa yang macam kena paksa buat, kena tolak diri laju-laju.

You need to do this and this, not that and that. Yada-yada..

Rasa dipaksa.


Awal-awal tu memanglah rasa macam berat, macam malas, macam basolayang!

Tapi once dah hadapi, dapat buat keputusan yang betul, terus jiwa rasa macam tenang semacam..sejuuuk je.

Berat sebab macam-macam perkara dok beban dalam fikiran.

Plus, dengan hasutan makhluk bertanduk yang taknak tunduk dekat Nabi Adam tu lagi.

Memanglah kan, pertarungan yang hebat dalam jiwa dan fikiran.


Kadang kena jugak korbankan perkara yang kita suka demi perkara yang baik.

Ikhlas ke tak, yang tu nombor dua, first buat dulu, and ikhlas tu akan datang dengan merangkak atau menyusur. (err, da macam ular pulak..)

Terpaksa or rela, tu perkara yang tak perlu lah nak fikir sangat.

Yang penting perkara yang nak dibuat tu Allah redha.


Bila pening antara dua keputusan, selalu je dia tanya pendapat kawan-kawan.

Ada yang sokong, dengan muka berseri-seri.

Ada yang bantah, siap dengan reason 2km lagi. Wahai!

Lepas tu, dia akan mula nak bermuhasabah. Divide and conquer.

Mana yang Allah suka, mana yang bermanfaat untuk hari esok.



Bahagi antara pro and contra tu.

Tengok mana yang lagi berat mana yang bagus. Dan kebiasaannya, bila jalan yang dipilih tu jalan yang DIA suka, hati jadi straight and tenang je.

Yang penting, bila nak buat baik, nak capai redha DIA demi akhirat dia, jangan fikir dua kali.

Bila dah fikir dua kali tu, mesti akan ada You-Know-Who yang hasut.
* * *

Situasi: Belanja kawan

Sood: Jap lagi nak belanja Sameon ayam Kepsi laa. Lama dah dia tak makan tu.

You-Know-Who: Ehh, bukanke sem ni banyak menda kan nak bayar? Dengan buku lagi, henset baru lagi yang ko nak beli tu. Ingat Xperia E tu murah ke? Nanti ikat perut ko nak makan.

Sood: Ehm, ye jugak kan. Tapi lama dah dia mengidam tu.. Ish, kena belanja jugak ni...

You-Know-Who: Alaaa, belanja guna elaun sem depan la. Sem ni banyak duit nak pakai

Sood: Ye jugak kan. Sem depan lah. Postpone2.. hoho

Then, sem depan dan depan dialog yang sama berlaku.

How if Sood terus buat dan tak fikir. Mesti dah kenyang perut buntal si Sameon tu kan? >_<!

* * *

Yang penting tak kira berat or ringan, bila dah lalu jalan ni, jangan rasa lemah.
Terus rasa qowiy jiddan-jiddan gituh! (qowiy=kuat) hoho!

“Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.” (Al-Baqarah: 195) 

“Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan maupun berat, dan berjihadlah kamu dengan harta dan dirimu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui.” (At-Taubah: 41) 

aha! That's it!!

Believe, He plans better..

 Nak dapat yang manis, mesti kena dapat yang pahit dulu. Macam ubat. Kan?




Saturday, February 23, 2013

[Part Two] Out of time !


Bzzt! Bzzt! Bzztt!

Dush! Dush! Dush!

Sheesh....

*sori, nak hupdate blog kna laser semua lipas-lipas, sapu sawang and tebas lalangg dlu..kotoq ngatt haihh ini belogg! *

Diskelemer: Part one sebulan yang lepas, part two dah berkulat dalam draft baru terrasa nak usik.. hee~ teruk betul komitmen ngan belog ni skang.. haha.. -_-" !

Well, as said before, season 5 just have begun. Semester ni sangat-sangat lah busy. Dengan kelas pack membunuh.. Heels over head kot!!

Also, agak tertekan sikit dengan peraturan maktab yang dah ala-ala sekolah rendah tadika. Pagi-pagi, pukul 7.30 pagi mesti dengar siren. Suruh keluar dari asrama and if lambat, you kena kunci. 

And if you tak masuk kelas, surat tunjuk sebab terus sampai kat kaki you! Ohoii duniaa!!

Dan kalau keluar masuk awal in case your class habis pukul 12.30 or 10.30am, tak boleh balik hostel. If balik jugak, memang bole main nyorok-nyorok dengan mak Guard. Hermm..

So, lepak lah kat mana-mana yang boleh. Biasa kamiorang duk dekat surau. Qailullah jap. 

Kadang duk kat library, layan buku. 

Kadang dekat kelas, pasang aircond and online. 

Kadang menonong je tepi pagar hostel sambil goyang kaki buat muka kesian tunggu MakGuard bukak. -..-

Ohoi! Mungkin nak ajar kamiorang ni berdisiplin g kelas awal. Tapi rasanya tak perlu lah kot nak guna siren. 

Dah macam penjara gituh bila ramai-ramai berlari keluar dari bilik bila dengar siren. Sekolah dulu pun tak macam ni. Takpe lah..sabor aje..

Sebulan lebih dah berlalu. Tapi rasa macam baru je start sem. Yes, memang baru je pun. Baru sebulan lebih.. -_-"

Itu cerita di IPG nan terchentaaa-lah-sangat !

Btw, tak banyak yang nak diluahkan dan diceritakan. Mungkin sebab tu blog ni lama sangat dah terbiar. And I am really really sorry sebab tak dapat nak update dengan entri yang bermanfaat dan menjentik minda dan jiwa.

Idea tu datang tak nak datang je. Y_Y

Mungkin sebab saya tak berapa rajin nak menjana idea dan jugak sebab kemalasan tahap phosphorus bomb!

Orang cakap, nak update pape, kena follow the flow. Let the idea flow like rainbow waterfall !
But the idea won't come if you just sit and do nothing.

Sama analogi dengan nasi. Yes! Nasi yang jadi makanan ruji kita tu. 

Nasi takkan melompat dengan riang gumbiraa nak masuk dalam mulut.

We need to take them and pass it to our mouth. 

Dan gigi takkan mengunyah that food into small if we didn't move our mandible and give some pressure.

Dan lidah jugak, takkan tolak makanan tu kalau kita tak tolak masuk dalam oesophagus.

Dan lepas tu baru bole automatik je makanan tu berjalan masuk dalam stomach by the action of peristalsis..

Dan semua tu takkan terjadi if Dia tak izinkan. If Dia tak bagi nikmat tubuh badan dan system badan yang sehat. Kan?
Pusing-pusing satu dunia, satu universe pun, last-last kita akan kembali kepada asalnya jugak.
Kepada Pencipta kita, yakni Allah.

Sebab dari DIA asal kita semua. Dengan kehendak DIA semua perkara terjadi.

Even though we have our own systematic superb plan, but if He didn't accept our proposal, the plan will not proceed as what we've plan.

Pasal tu kena selalu doa. Sebab doa tu sangatlah qowiy!
Senjata orang Muslim yang of course tak boleh dicuri oleh non-Muslim.

Special weapon kot, kalau orang cakap senjata perang Rusia tu cukup gah dah, dengan doa, senjata tu pun boleh malfunction. Kan Allah yang tentukan bukan?

Sebab tu, when we want to do anything or something or everything, 1st we need to niat and doa sekaligus. Hope segalanya lancar dan dipermudahkan.

I plan, you plan, we plan but He is the One who let the plan succeed or failed. 
So, please do prayer to let He approve your plan proposal. *wink*
random post...

pheww~

till then..

May Allah bless. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~