Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Friday, April 5, 2013

Weirdo feeling.

Tajuk macam pelik. Weirdo. Weird. Pelik. Ganjil.

Well, a little bit perkongsian mengenai perasan pelik nih.  Mesti ade antara korang tak berapa nak faham dengan perasaan pelik ni kan. Well, saya takde idea sebenarnya nak tulis. Tapi point tu ada cuma tak terluah, but.. I'll try, because of you and you and youuuu!

Yang dimaksudkan mengenai perasaan pelik ni adalah perasaan chenta. Ewahh! Sebut chenta terus berbunga-bunga hati. Mata jadi bling-bling semacam je. Macam awkward bila berbicara soal cinta mencintai.


Ok, sekarang saya bukan nak sentuh cinta yang high level tu that is cinta Allah and Rasul. But, cinta between 2 people with different chromosome order, between XX and XY. Not between XX and XX or XY and XY. Tu terpesong namanya. Kena laknat t.

Terlintas nak menulis tentang weirdo feeling ni because of one of my friend , kita namakan dia sebagai K, did ask this thing to me. Well, beliau macam tak dapat nak differentiate between cinta dan suka. Most people will think that it would bring same  meaning right? But it's not. For me lah, in the real context.

Lagipun, K request me to write this point in this blog, so I just did. Hoho.. So disebabkan blog ni dah banyak sawang sesawang dengan idea yang selalu stuck kes laziness and lack of point to share, so cadangan tu diterima dengan jayanya.

Okeh, saya bercakap melalui pengalaman saya yang lepas, well, saya pernah jugaklah terlibat dengan chenta-lah sangat tu. Hmm, honestly I regret because took that decision tanpa fikir jauh, tapi pengalaman tu yang buat saya lebih berhati-hati. Tapi takde lah sampai tahap chenta, sekadar suka kuasa dua kot. Tinggi sikit level dari orang lain. Cinta ni special kat Mr Right je. Ewah, macam pelik cakap pasal perasaan cintan-cintun tuh. Ugh!

Bercakap tentang perasaan yang quite complicated ni memang agak komplikated lah jugak sebenarnye. Sulit untuk diberitahu, dan sulit untuk di bicarakan dengan jelas.

Tapi, based on my understanding, perasaan cinta ni hadir selepas minat. Sebelum kita start minat tu, mesti kena kenal dulu then sebelum kenal mesti ada rasa suka dahulu. Panjang gituu step diaa. Oke, simplified: Suka > Kenal > Minat > Cinta

K did ask me," Tasha, camne nak tahu kita suka or minat kat orang tu? Padahal kat orang lain pun kita cakap suka jugak."

Aha, nih nak cakap, biasa kita cakap,

"Weh aku suka la ko. Aku suka style ko cakap, style ko layan kawan-kawan, semua nampak perfect lah."

"Ko suka aku? Aku pun suka ko jugak, jom kapel "

-..-

Dialog budak tak matang. Pui!

Bukan begitu hoih. Suka tak sama dengan minat cinta dan what else yang pelik tu. Perasaan tu tak mudah datang sebab perasaan tu special untuk sorang je. Suka ni mainstream. Terlalu umum. Sama jugak dengan kita suka kucing, suka Ferarri, DSLR...eh? Suka ni tak pelik pun penyakitnya. Biasa je, so ni bukan weirdo feeling tuh.

Minat pulak? Macam kita minat Robin Van Persie (RVP) ensem contohnye. Habis hensem dia, hilang lah minat tu. Tak pun kita minat Messi sebab score banyak. Habis terer dia tu, tah kelaut lah minat tu.
So tu bukan chenta. Dan biasanya bila kita minat kat orang ni, we will be inspired by them. Terrasaa macam nak ikut gitu gaya dia.

For example, kita minat orang pakai tudung labuh, tutup aurat semua. So dengan tak sengaja, kita pun turut pakai macam tu jugak if we are women. Tapi kalau kau tu tudung pun memang haram untuk dipakai, so jangan ngengade nak pakai jugak macam perempuan. Kena laknat t, Nabi tak mengaku umat tu.

Other example, kita minat Kogheaa. So gaya penampilan semuaa nak tiruu je. Haish. Ambik yang baik sudah, yang buruk letak jauh-jauh. Jangan lupa kita ni islam, bukan sekadar nama, tapi pengertian dan pemahaman and also gaya hidup.

Letak jauh-jauh soal minat. Now proceed kepada weirdo feeling nih, i.e. chenta. Ewaaahh.. kemainn.
Cinta ni satu perasaan yang pelik yang buat someone yang fall in love tu akan teringat dekat his/ her partner. Rasa nak take care, nak sembang, sharing and do everything for him/ her tanpa sebarang balasan. Habis honest lah kau.

Rasa tu macam tak boleh nak cerita.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sebab blur... :p

Haha,  and normally perasaan tu datang lepas kita kenal, suka and minat dekat dia. Ye lah, mudah je nak jatuh cinta tanpa kenal dulu kan. Cinta pandang pertama orang kata.

Ceh! Cinta padeaaa gitu..

Bagi saya, tu bukan cinta, tapi suka. Lepas suka dan kenal dengan perangai, then perasaan tu akan terbit secara perlahan-lahan sampai membuak-buak tak tertahan.

Haaa, ni yang nak cakap, bila dah sampai tahap parah tu, barulah akan datang virus-virus angau tahap petala kelapan.

Nak buat pape asyik ternampak muka dia ja, nak makan nampak dia, nak tidur nampak dia, even nak solat pun asyik ternampakk je. Ni memang dah kes parah. Perlu ubat dengan segera.
Bila dah sampai tahap tu, sila ambik wuduk and solat. Duduk diam-diam muahasabah diri. Kenapa rasa tu datang.

But if you already married itsokay laarh.. Lagi sweet maaa. Siap dapat pahalaa  berganda-ganda lagi tuu..
Untung kuasa sejutaa!

Ni saya specify to unmarried people.
Okeh, continue..

First, you need to analyse the person that you like or angau2 tu tepat tak dengan kriteria  yang Rasulullah dah sebut dalam hadis that is,

Dari Abu Hurairah radliyallahu ‘anhu dari Nabi Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam, beliau bersabda : “Perempuan itu dinikahi karena empat perkara, karena hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan karena agamanya, lalu pilihlah perempuan yang beragama niscaya kamu bahagia.” (Muttafaqun ‘Alaihi)

Do istikharah is the perfect way. Ask him, did he/her is my right partner? Sebab Allah tu our Creator, He knew us well 'coz He create us...

Then, kalau rasa hati tu straight ja, tenang je dengan dia. So, terus propose guna orang tengah or nak lagi mantop, sendiri propose.
Terus mintak nombor parents, p ngorat ayah diaa dulu.

Sebab hubungan yang diredhai adalah hubungan yang mendapat restu daripada ibu bapa.
Perasaan chenta ni tak hadir dengan mudah. Kalau yang kate mudah tu, sah-sah laa dia dari jenis buaya tembaga kelas atasan. Ewah!

Tapi dalam memilih calon, pastikan agama nombor satu,

Al Hasan bin Ali rahimahullah pernah berkata pada seorang laki-laki : “Kawinkanlah puterimu dengan laki-laki yang bertakwa sebab jika laki-laki itu mencintainya maka dia akan memuliakannya, dan jika tidak menyukainya maka dia tidak akan mendzaliminya.”

Orang yang faham agama dengan orang yang tak faham agama ni lain. Berbeza. 
Tapi sikap, perangai, akhlak tu pun kena ambil kira. Raikan perbezaan, selarikan persamaan. 

Bila dah sampai masa, insyaAllah segalanya dipermudahkan. Believe me, tak rugi pun bersabar. ^_^
Yang penting, pastikan 10 muwasofat tarbiyyah dalam membina Individu Muslim tu dipenuhi.. Mantapkan diri untuk sebuah baitulmuslim yang Osem! 
Oyeeahh!!

Selamat berchenta thru halal way! hoho..

May Allah Bless~

p/s: entri jiwo2 kali nih.. hiks..moga bermanfaat..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~