Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Wednesday, October 16, 2013

Raya korban dan Berkorban

Assalamualaikum.. 

Lama sudah saya tak menjenguk blog ni.. Da makin banyak lalang n sawang2 timbul. Kesibukan yang kadang xdpt nk dielakkan tu agak mengekang masa bersama blog. Ewah.


Hari ni 15 oktober 2013 bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1434h. Raya aidiladha a.k.a korban. Bila cakap je pasal raye korban ni,mesti semuaa dok ingat lembu,kamben unta untuk dikorban.


Yep! Tu memang betul dah. Buat korban untuk disedekahkan kpd org yg memerlukan.


Tapi kalau orang yang tak berkemampuan tu macam mana ek?
Haa, sebab tu la kita kena faham betul-betul pengertian korban tu.
Berkorban kt sini bukan sekadar tumbang lembu kamben unte je, tp berkorban perkara yang kita sayang, yang kita suka.


Jom kita ladeni kembali kisah Nabi Ismail dan Nabi Ibrahim tika Allah perintahkan Nabi Ibrahim untuk menyembelih Nabi Ismail. Walau sangat sayang dekat anakandanya. but still Nabi Ibrahim a.s follow what He said him to do. Tu orang cakap pengorbanan. Nak tengok tahap keimanan kita tu tahap mana bila kita korbankan sesuatu kerana Allah.


Nak capai tahap keimanan Nabi Ibrahim tu, wahaii.. bukan calang-calang orang laa bole dapat. Saya? Haih, jauh lagi ke arah tu, tapi insyaAllah in journey with my handsome heart hubby, Mr. Faris.

Bila terkeluar tentang dia, terus teringat. Kami pun berkorban sebenarnya. Berkorban demi nak kejar cita-cita. Nak kutip ilmu Allah. Dia di Bumi Urdun, dan saya masih kekal di bumi Tanah Melayu.

Berjauhan dari 17 September 2013 - Ogos 2014 bukan satu tempoh yang sekejap. Namun teknologi mendekatkan kami. 

Kalau tak, masakan boleh every second and everytime kami boleh tengok muka, boleh dengar suara. Namun keadaan masih tidak serupa dengan bila bersemuka. 
Haih, tu ujian. Ujian dalam menguji setakat mana kami mampu berkorban untuk berjauhan sementara.

So, di untuk Aidiladha kali ini, of course kami masih beraya bersama walaupun berjauhan. Takpa, fizikal jauh, tapi hati dekat sangat-sangat. InsyaAllah.

Jadi, sempena Aidiladha kali ini, kami mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha. Pengorbanan tu sebenarnya satu kemanisan bila kita hayati betul. 



Tak caya?

Orang cakap betul-betul tahu.... haish.. ^_^ ~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~