Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Tuesday, October 28, 2014

Interview OnTheGo



Cuak.

Berdebar.

Ketaq lutuk.

Temuduga SPP just around the corner. Dah dekat sangat dah. Berdebar mak kau tak payah cakap la. Tapi preparation tak berapa nak kemas lagi ni. Duk baca buku persediaan temuduga tu tak sampai 5 minit dah off. Haha.. Berat nanang.

Interview start hari ni , 28 Oktober 2014. Negeri terlibat hanya Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Putrajaya. Interview kali ni buat ikut IPG dan interview pun dijalankan di IPG. Jadi kat situ memudahkan kitorang la dari segi ak berbincang sama-sama untuk buat persediaan. 

Kalau senior yang lepas-lepas, waktu cuti sekolah baru dipanggil temuduga.
Lagi debar and preparation kat rumah bukanlah jaddi sangat.

Baca kejap, tido.. 
Haha..
tu kalau saya la kan. Tapi orang lain mesti lagi baguss baguss..

Ni antara kriteria yang perlu di cover dan dijadikan panduan. Sumber : IPG KB

>> PANEL
 spp dan wakil dari sekolah

>> ASPEK YANG DINILAI

1) kterampilan diri -wakil spp (20 markah)
-pakaian warna x menjolok mata
-kasut bertumit dan bertutup
-blazer rasmi
-tanda nama saiz standard xlebih 8 huruf

2) keupayaan berfikir n komunikasi -wakil spp (30 markah)
-suara sederhana
-petah bercakap
-tidak teragak2
-ada hujah dan ada maklumat
-mudah difahami
-aktif

3) pengetahuan am n isu smasa pndidikan -wakil spp (20 markah)
-kekuatan n kemahiran anda
-falsafah pend. negara /islam
-menteri pendidikan/timbalan
-menteri2 persekutuan/negeri
-pegawai pendidikan
-wakil2 rakyat
*isu semasa pendidikan
(PPPM,Aspirasi kementerian/murid,GTP,NKRA,PBS,PT3,belanjawan,koridor wilayah,rancangan malaysia 10)
*isu semasa kini/dunia
(Arab spring, MH370,MH17,disiplin pelajar,gst,denggi,aes,kali,ah Allah,Comango,RTC,penstrukturan subsidi,kasim ahmad,tuhan harun,eskom sabah,pemerdagangan orang,jihad IS,akta hasutan)

4) pengetahuan bdang tugas/ikhtisas-wakil sekolah/guru (30 markah)
**kurikulum
-bidang mengajar-rpt,rph,rpi
-kaedah pengajaran berkesan-simulasi,berkumpulan,syarahan
-proses pdp-set induksi,hasil belajar,bbm
-cara menarik minat pelajar -kaedah pelbagai otak kiri n kanan,suara sesuai,pdp luar bilik darjah,diberi penghargaan dan ganjaran,penilaian,pemulihan
-cara meningkatkan prestasi pelajar -pggil pnceramah,motivasi,teknik jawab soalan,teknik belajar,amali,bertukar soalan,kelas tambahan,nota
-penilaian pentaksiran-band
-isi kandungan pengetahuan-turun ilmu
-panitia m/p -ajk,penyelaras darjah,tugas khas(persatuan)
-cara mesyuarat - masa n tempat,agenda
-aktiviti meningkat prestasi(buku rujukan,kelas tambahan n pembudayaan (kem solat, sembelihan)
**ko-kurikulum
-kelab n persatuan-agenda,aktiviti,bagaimana nak tarik minat murid)
-kem dan kursus-contoh aktiviti n cara penganjuran(kertas kerja,mesyuarat,sasaran,ajk pelaksana)
-badan beruniform-agenda,aktiviti kawad,gajet,ikatan,khemah,bagaimana hndak mnarik minat,dokumentasi,perkhemahan)
sukan n permainan-brapa jenis sukan n permainan,1M1S
**bidang organisasi sekolah
-yang relate n berkaitan dengan bidang kita
-disiplin pelajar(bentuk kesalahan,tindakan,cara mengatasi
-sekolah penyayang(tujuan,pelaksanaan-minggu penyayang,hadiah kecemerlangan
pengurusan bilik darjah-lantik jwatankuasa,jadual tugas,jadual waktu,jadual m/p,pustaka mini,carta alir pdp,senarai inventori dsb

-persatuan ibu bapa n guru (tujuan,mesyuarat bulanan n tahunan,jawatankuasa,agenda mesyuarat

* * *
Mostly perkara yang relate dengan tugasan dekat sekolah and isu-isu semasa. Tapi bimbang jugak kalau kena tanya soalan nak derive physics formula ke, nak kena sambung chem. equation yang berselirat k. Kalau yang simple-simple tu still la boleh lagi. Kalau soalan Bio pun rase macam boleh lagi nak goreng.

Berdasarkan senior-senior lepas, kebanyakkan soalan yang ditanya adalah berkaitan dengan pedagogi Sains. 

Hmm, Pedagogi... -..-

InsyaAllah akan usaha sehabis daya. Habis minggu-minggu yang kritikal ni, InsyaAllah lega lah.Boleh bernafas dengan tenang.
Ni tak, bangun pagi, terus fikir SPP. 
OMG!!

Yang kena interbiu hari ni tu, moga-moga dapat jawab dengan baik. And yang interbiu dalam minggu ni buat yang terbaik.

Mungkin IPG Mizan dapat minggu kedua kot. Okie jugak, kalau kena minggu kedua, boleh enjoy dah lepas exam.. ^_^

Doakan saya juga. Kali ni interbiu berdua. Prepare pun berdua.

Hiks...
Macam caya tak caya je ada orang dalam uterus.. >_<!!

Sunday, October 12, 2014

Being A Mother.. Me


What do you feel when you are know that your will become a mother?

Well, sometime I feel like, “OMG! I will be a mother, just like mama and umi.’’ And at the same time, I feel like, “Am I ready enough to carry this 9-month foetus in my womb?’’, “Am I ready to take supplement? Am I responsible enough to take care of my child?

Haha, too much questions keeps running in my brain. Am I excited?

Tipulaa tak eksaited. Eksaited sampai rasa nak melompat ke langit ketujuhhh!!

Tudeaaa hiperbolaa takmo kalaahh!!

Macam mana boleh rasa konon-konon ada baby dalam perut?
-        
  Instinct..

Ceh, kemain instinct bagai. Tapi serius memang instinct + weirdo behavior sikit. Loya-loya takdak. Pening-pening takde. Sakit-sakit? Pun takde. Yang ade Cuma rasa nak berbuka dengan air asam jawa. Lepas tu sakit perut. Haha. Buang tebiat betul perut tengah kosong-kosong tetiba nak minum air masam-masam. 

Memang wajib kena cirit la.

Tapi tula, rasa nakk sangat air asam jawa. Pelik bebenor. So, dari situ timbul instinct, kot-kot baby yang mintak kooottt…. ~>~

Terus p beli pregnancy test dekat Watson’s. Beli yang murah-murah je sebab dekat pack tu dah cakap 99.9% accurate. Beli tu segan-segan kucen sikit sebab fefeling macam budak sekolah pergi beli pregnancy test. Masa tu boleh pulak fikir akak Watson’s ni mesti ingat aku beli untuk kakak kut..

Bajet mudaaa lagi letteww... >_<!!

Balik rumah mama terus test. Test senyap-senyap ngan Faris. Lepas tu sama-sama jerit tutup mulutt!!

Double-line kauuuu!!! Terkojutt makkk!! Rasa nak melompat-lompat ala-ala kanggaru, tapi tak boleh nak melompat. Baby ada dalam perut, kna control sikit hiperaktif tuh..  -..-

Terusss sengih sampai cramp pipi.. 

Bila gi kat mama abah, cover-cover macam tataw pape, bajet biasa je. Nak secret dulu, tunggu dekat-dekat majlis baru cakap..

Tapiii, kitorang still macam caya tak caya je. Sebab beli yang murah kan. Bajet sangat yang murah tak tepatt.. Padahal accuracy sama je.. =..=

So, kitorang pergi skali lagi dekat Watson’s n beli yang mahal sikit. Alaa, RM14.90 je pun mahalnye, tapi nak compare yang first tu. RM4.90 je. Hiks..
 Kali ni macam konfiden sikit tanya-tanya akak Watson’s tu yang mana betul-betul accurate. Dah start fefeling macam mom-to-be dah.

And the result still same. Sama jugak. Alhaamdulillaaahhh makbul doaa umi ayah nak cucu and Faris nak baby time umrah ritu!!

So, confident lebih sikit la. Terus macam nak melompat-lompat lagi sekali. Tapi kali ni gaya sloth je la. Slow-slow. Bagi baby sopan santun sikit. Jangan ikut umi dia nih, hiperaktif pelik.

So, sepanjang bulan Ramadhan ritu, memang puasa penuh la. Mama n umi pun tak pelik sebab period memang tak stabil. Tapi mama umi macam boleh detect jugak la. Mother instinct kot. Umi tak bagi buat kerja-kerja berat sikit. Macam angkat katil, naik atas kerusi. Panjat-panjat. Tapi ritu sempat je panjat pokok rambutan.

Tapi sikit je, sebab nak duk atas dahan sambil makan buah. Hee.. Tapi mama rileks je, sebab mama dulu waktu pregnant pun panjat pokok jugak. So, maybe sifat tu turun dekat anak dia ni kut.
Lepas raya hari tu baru inform dekat mamabah n umi ayah. Lepas scan dekat Klinik Dr. Emma. Macam tak cayaa tengok ada baby duk gerak-gerak dalam uterus.

Mamabah sengih lebarr dapat tau. Ye la, tahun ni dapat sorang, tahun depan sorang. Boleh tahan kira cucu laaa.. hee..

Umi ayah pulak? Senyap macam terkejut gitu. Pastu gelak-gelak. Macam tak caya. Nak jadi atuk nenek dah umiayah. Dekpun sebut sokmo dekat umah lama takde budak kecik. Dapat dah hint tuuu.. hehe..

InsyaAllah due date 10/3/2015. Sama birthday dengan umi!

Apa rasa umur 23 tahun dah rase fefeling mom?

Rasa macam wow! Umur 23 dah ada fetus tengah membesar dalam uterus. Teruja weh!! Muda kut nak jadi mom-to-be and father-to-be. Tapi rasa macam bertuah gitu. Rasa real life memang dah nak start dah. Nanti boleh rasa camna baby gerak-gerak. Tendang-tendang. 

And feel camne perubahan bentuk badan. Perut dari kecik jadi bulat, badan dari kecik makin berisi, muka jadi bambam.
Bila rasa perubahan tu semua, tataw kenapa rasa bahagiaa sangat. 

Walaupun tahu nanti bila baby keluar, badan maybe takkan jadi macam sebelum preggy. 
Nanti ada stretch mark. And maybe badan akan jadi besar taknak kecik.
Tapi tu la bahagianye. Rasa macam best je bawa jasad yang suci murni dalam uterus. Alhamdulillah, ada baby ni rasa serotonin tu lebih banyak dari biasa. Rasa nak senyum je sokmo.

But sometimes jadi oversensitive ye jugak. Mudah nak nangis, mudah terasa itu ini. Tapi kena control. Sebab nak latih baby jadi taff jugak and kental jiwa dia. 

Tak mudah mengalah bila ada cabaran.

Yeah, your mommy tough like u babe!!

Camne dengan belajar? Tak kacau kee??

Alhamdulillah, kehadiran baby ni buatkan rezeki turut datang mencurah-curah. Rezeki bukan dalam bentuk wang or harta benda. Tapi dari segi ketenangan jiwa, bahagia and every positive single things. Tu semua rezeki. Alhamdulillah.

Bak kata umi perlis, ada baby waktu belajar ni good, sebab baby akan jadi bijak. Sebab baby pergi kelas sama-sama, siapkan viva sama-sama, tesis sama-sama. Saling support each other suruh kuat.. Tapi memang lah ada several activity that we cannot do. Kalau aktiviti lasak tu, elakkan la naa. Sabar dulu nak lasak-lasak pun. Your baby is more important okay!

And maybe ada yang loya-loya and rasa tak sihat sebab alahan kan. Takpa, ujian tu nak bagi kuat. Alhamdulillah, setakat ni memang tak rasa langsung alahan tu semua. Aktif macam biasa, just makan makin banyak.. Haha, makan untuk dua perut. Normal la tu.


Banyak perkara tak kena jaga?

Jaga makan, jaga behavior, jaga iman, jaga diri jaga hati. Haaaa, jagaaa semua. Nak bawa satu jasad dalam uterus ni bukan mudah macam makan kacang. Banyak perkara kena jaga. Tapi jangan terlalu manjakan diri bak kata mama, tapi jangan lasak sangat bak kata umi. Average je.

Sebab kalau semua perkara tak boleh buat untuk first time preggy ni, bimbang nanti untuk baby yang kedua akan terus tak boleh nak buat semua. Tak boleh silap sikit silap-silap boleh masuk hospital. Haa, effect dy teruk jugak tuu..
Jaga kesihatan, ambik supplement, minum susu, makan makanan sunnah, ngajii, baca buku, dengar nasyid (like I do right now), and banyak-banyak zikir na. Untuk didik baby from zygot à embrio à foetus à baby .. <3 o:p="">

Well, to get you must be.

Jadi dulu baru dapat.

Nak anak soleh, jadi soleh dululaaa.. baru baby ngikut haa..

And selalu communicate ngan baby, bak kate Mak Su Kulim, cakap sokmo dengan baby baru baby cepat pandai.. J

* * *

Dear baby,
(tak boleh panggil nama lagi sebab tatauu boy o girl)

Awak hadir dalam hidup umi n abi bawa seribu cahaya tau. Rasa bahagiaa manjangg.. Memang kehadiran awak bawa rahmat n rezeki yang berpanjangan. InsyaAllah.. Thanks Allah ‘coz give u to us. Hope, we will meet eyes to eyes for the next 5month. InsyaAllah.. be tough baby ensem cantik lawa soleh wal musleh..

Perubahan pada umi ni tanda pengorbanan umi dekat awak tau baby sayang. And thanks sebab jadi baby baik. Sebab awak, umi rasa macam tension tu kurang, takda rasa loya-loya. Morning sickness semua takde. 

And terima kasih juga sebab faham umi duk jauh dengan abi. Awak tak banyak buat hal pun. Takde nak mintak makan pelik-pelik. Tapi masa minggu last abi dekat Malaysia tu, awak mintak macam-macam jugak na? Nak bermanje ngan abi lettew. Buli abi kuat-kuat sebelum dia pergi sambung belajar kat Jordan. Hee..

Sekarang dah 18 minggu 5 hari dah awak wujud dalam uterus umi. Bila ingat kat awak terus rasa nak senyum. Adakah ini dinamakan cintaaaa?? Haha.. Umi dah jatuh dekat awak dah. Jatuh hati… macam umi jatuh hati dekat abi. Tapi abi punya power chentaa tu lagi hebat. Umi jatuh hati bergolek-golek continuously xberhentii.. haha…

Awak baik je kan dalam uterus. Just sekarang rasa macam awak duk main-main dalam bola air. Bergolek kiri kanan atas bawah. Kadang rase jugak keras-keras ketulan tu. Kepala awak ke? Ke punggung tu? Eeeii.. geram umi ngan awak tahu.

Tak sabar tunggu awak membesar. Nak rasa awak tendang-tendang. Mami awak cakap, kalau baby tendang rasa geli-geli. Kadang nak tidur pun tak boleh.

But, I know you’ll behave. Kan umi selalu pesan jadi baby baik. Abi dok jauh tau. Umi laaagiii kuat kalau abi ada kat sebelah. Tapi umi pun kuat kalau awak jadi baby baik.. And atuk2 n nenek2 awak ada dekat umi sokmo. Sumber kekuatan tu tau.

Perkara yang paling sweet bila awak ada ni, umi bole cakap direct je dengan awak. Pesan macam-macam. Kadang rasa macam weirdo bila cakap dengan perut, but I know you’re there! Kadang tu datang gak fefeling macam mata masuk pasir bila ingat awak gerak-gerak tapi abi tak dapat rasa. 

Tapi, kite kena kuat! Nanti abi pun kuat jugak macam kita naa.. Dugaan betul bila jauh-jauh ni. Tapi tak rasa sangat jauh, sebab hati sentiasa dekat. Jauh tu jarak je. Hari-hari boleh tengok abi awak, hari-hari boleh dengar suara, just I cannot reach him physically.

But, don’t worry dear, Allah give us this test not to make us feel down, but to make our heart, eeman tough n shinee..

I love you baby and your abi too much..
To love is to give,
and I give all of me to our Creator and your abi


May Allah Bless… 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~