Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Monday, November 10, 2014

#jobs


Satu paper dah lepas. 

Alhamdulillah, gorengan yang tak berapa nak garing disebabkan kesuntukkan masa. Format paper kali ni agak berbeza dari semester-semester lepas. Boleh dikatakan 80% esei. Hampir cramp jari menulis. Tulisan dah macam cakar ayam, kalau tengok memang orang tak expect tu tulisan cikgu perempuan. Tulisan doktor perempuan mungkin lagi cantik kot. -..-.

Rehat sebentar sementara teruskan perjuangan untuk paper yang seterusnya. Dok dekat IPG ni situasi examnya sama je. Semua nak last minute. Alasan, takut ilmu lari, tak freshh.. Haha. Alasan kalau nak bagi tu tak boleh nak sikit. Ada-ada saja.

Baru je lepas nonton Jobs(2013). Movie tentang Steve Jobs. Macam mana dia membangunkan Apple. Dapat lihat karakter dia dalam nak bina sesebuah syarikat tu. Cita-cita tak rendah. Walaupun start dekat garage, tapi dia buat nego untuk bussiness bukan sikit-sikit. Terus score tinggi untuk produk yang dia buat. Tak main seringgit dua nih. 

Yang paling aku nampak dari segi karakter dia ni, yakin diri tinggi dan tegas and disiplin. Buat kerja awal, and do what other's people didn't do. Cara dia tengok sesuatu perkara tu tak sama dengan orang lain.

Itu yang jadikan dia rare, dan dihormati. 

Here's some quotes from Steve Jobs..

“We don’t get a chance to do that many things, and every one should be really excellent. Because this is our life. Life is brief, and then you die, you know? And we’ve all chosen to do this with our lives. So it better be damn good. It better be worth it.”

“That’s been one of my mantras — focus and simplicity. Simple can be harder than complex; you have to work hard to get your thinking clean to make it simple.”

“Your time is limited, don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma, which is living the result of other people’s thinking. Don’t let the noise of other opinions drown your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition, they somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”

“If you want to live your life in a creative way, as an artist, you have to not look back too much. You have to be willing to take whatever you’ve done and whoever you were and throw them away.

* * *

So, slow-slow aku mulai minat dengan Apple. Haha
Tapi nak ada iMac sebijik tu...termenung jugaklah.
Sebab harga bukan murah..


Saturday, November 8, 2014

Inspire


To start something good, i need to inspire me myself first.


It's been 5 years since I face examination in this IPG and every sem I need to struggle to make sure I get enough push and motivation to make some revision.

Suasana pagi yang sejuk, dengan hujan yang mencurah-curah dingin membuatkan saya perlu mencari kekuatan dalaman untuk menahan segala ujian dan godaan dari katil yang empuk lagi selesa.

Apabila memikirkan kini cuma tinggal beberapa ketika sahaja lagi yang tinggal untuk saya melakukan ulangkaji, membuatkan dada semakin sesak. 

Buku mulai dicapai, diikuti dengan pen kertas, earphone, hardisk. Tangan laju menekan butang 'On' di laptop ASUS. Tetingkap Windows Media Player dibuka. Sebentar kemudian beralun gelombang bunyi yang disambungkan melalui earphone straight to eardrum. 

Aura mungkin sudah sampai. Mood study kena on.
Untuk permulaan, muzik perlu memainkan peranan.
Kemudian diikuti dengan butir-butir aksara diserap ke dalam neuron-neuron otak dan disimpan sebagai long-term memory hendaknya.

Moga ulangkaji kali ini membuahkan hasil dan mulakan langkah dengan doa dan restu dari Dia yang Esa.

Moga dibukakan hati ini untuk menerima segala ilmu yang ada di atas alam ini.
InsyaAllah..

Bismillah..

Monday, November 3, 2014

A Step to..



Alhamdulillah I've done with my theses, viva and everything about Action Research and the main focus for now is  final year examination for the last semester in IPG Kampus Sultan Mizan and the interview. 

Last semester? OMG!!
I'll graduated soon after 5years and a half I spare my life in this IPG.
I can still remember how I need to make a decision between IPG and KMPP.
Whether I'm gonna be a doctor or I will be a teacher. 
And I choose to be in education system instead of medic which I really adore with.
But, it's ok, teacher is the first step before I further my study butI don't want for the entire life to be just a teacher.

I wanna be somebody else...hee..
I wanna be a good parents, well managed housewife and....... I will think soon what I will be soon...
Maybe a lecturer?

Angan-angan tuu sentiasaa tinggi..

Keluar yang dalam perut, angan-angan mohon makin tinggi jangan dicantas dek kesibukkan dan kelalaian.
Mohon jangan.

Set up goals, and kick.

Well..

I'm gonna have my interview in about three weeks from now at IPG Kampus Dato' Razali Ismail at Kuala Terengganu. Enough time for me to study about general infromation and all of the information about education system in Malaysia.

Hope everything will go on smoothly and calmly. 


So, for this week, I'll just need to study for the examination only and after that, I'll focus on SPP's interview. 
Just three paper to be done and I officially graduated from IPG Kampus Sultan Mizan..

Yieehaaaaa!!!!

Hope flying rainbows will follow me after the graduation.. ^_~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~