Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Monday, November 10, 2014

#jobs


Satu paper dah lepas. 

Alhamdulillah, gorengan yang tak berapa nak garing disebabkan kesuntukkan masa. Format paper kali ni agak berbeza dari semester-semester lepas. Boleh dikatakan 80% esei. Hampir cramp jari menulis. Tulisan dah macam cakar ayam, kalau tengok memang orang tak expect tu tulisan cikgu perempuan. Tulisan doktor perempuan mungkin lagi cantik kot. -..-.

Rehat sebentar sementara teruskan perjuangan untuk paper yang seterusnya. Dok dekat IPG ni situasi examnya sama je. Semua nak last minute. Alasan, takut ilmu lari, tak freshh.. Haha. Alasan kalau nak bagi tu tak boleh nak sikit. Ada-ada saja.

Baru je lepas nonton Jobs(2013). Movie tentang Steve Jobs. Macam mana dia membangunkan Apple. Dapat lihat karakter dia dalam nak bina sesebuah syarikat tu. Cita-cita tak rendah. Walaupun start dekat garage, tapi dia buat nego untuk bussiness bukan sikit-sikit. Terus score tinggi untuk produk yang dia buat. Tak main seringgit dua nih. 

Yang paling aku nampak dari segi karakter dia ni, yakin diri tinggi dan tegas and disiplin. Buat kerja awal, and do what other's people didn't do. Cara dia tengok sesuatu perkara tu tak sama dengan orang lain.

Itu yang jadikan dia rare, dan dihormati. 

Here's some quotes from Steve Jobs..

“We don’t get a chance to do that many things, and every one should be really excellent. Because this is our life. Life is brief, and then you die, you know? And we’ve all chosen to do this with our lives. So it better be damn good. It better be worth it.”

“That’s been one of my mantras — focus and simplicity. Simple can be harder than complex; you have to work hard to get your thinking clean to make it simple.”

“Your time is limited, don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma, which is living the result of other people’s thinking. Don’t let the noise of other opinions drown your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition, they somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”

“If you want to live your life in a creative way, as an artist, you have to not look back too much. You have to be willing to take whatever you’ve done and whoever you were and throw them away.

* * *

So, slow-slow aku mulai minat dengan Apple. Haha
Tapi nak ada iMac sebijik tu...termenung jugaklah.
Sebab harga bukan murah..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~