Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Monday, December 15, 2014

of 7 month pregnancy

In the previous post I said that I wanna do a new post about my pregnancy right? Haa, so do I.
Lagi pun there's someone yang rinduu sangat nak baca post-post dalam blog ni. 

Ye lah, lately ni tak tahu lah kenapa mood nak menulis tu ada tidak je. Tapi bila start menulis, stop talking about mood. 
You didn't realize your finger start running uncontinuously on your keyboard and you start talking about everything.

Tengok-tengok siap satu post, and tak tahu apo ko bondo eh duk cerito panjang-panjang. Haha!

As I always said, menulis ni adalah satu terapi. Nak gerakkan minda daripada terus membeku. Bila menulis you'll realize there's a lot of thing you wanna say but you just keep in your mind. Sel sel otak mula berhubung apabila tangan mula menari.. Mungkin kot?

Eh, terpanjang pulak bahagian introduction.. Dah nak kelaut dah.. kembali ke cerita asal.. emm, about baby. Yes, a cute little baby in my womb. Dah masuk 7 bulan dah dia hari ni. 

Ohmaii!! Omey sangat awakkk!!!

Kejap je dah masuk 7 bulan. That's was 7 month ago since your father come back to Malaysia for this year and return to further his study in about 3 month ago. Well, umi miss your abi so much.. #eh
Nampak babybum tuu... Baby dah makin besar. Ni gambar masa scan 5 bulan hari tu. Esok ada gambar baruu!
Can't wait!!




On 7 month pregnancy, badan dah mula lenguh-lenguh dah sebab perut makin besar. Bila berdiri depan cermin, tengok badan dah berubah bentuk dah. Perut bonceett!! 

Lepas tu rasa bahagiaa je, sebab baby sihat and membesar dengan jayanya!!
Pagi-pagi bangun kaki mula rasa sakit, urat tegang. Sebab perut membesar, vena kava yang supply oksigen to baby terkepit sikit. 
So, kena tidur mengiring sebelah kiri. Tapiii selalu mata susah nak lelap malam-malam.

Sekarang ni kalau tidur dalam range 11pm ke atas. Kadang tu sampai pukul 3 pagi duk guling-guling lagi. 

Mata cerah macam burung hantu oii!!
Sampai Faris penat layan suruh tidur. Fortunately Jordan beza 6 jam sekarangg.. Kalau tak kesian jugak.. -..-

Satu lagi, bila banyak-banyak jalan sikit, kaki mula rasa lenguh-lenguh. Tak boleh jalan banyak sangat. Kena banyak rehat. 
Tapi still need to do exercise.
Tak boleh duduk-duduk sangat...
kena jalan-jalan jugak bagi urat tu kendur-kendur sikit.

Ni pun tengah rasa kaki kecik dia dok kicking..
Kadang tu sampai bergegar perut den. Haha..
Aktif betul..
Tapi kalau malam-malam dia kick, umi dia tak perasan pun. Tido matii!
Tetiba terfikir, camne nanti nak berjaga malam kalau tak sedar eh?
Ritu tidor ngan Elisha pun tak sedar bila dia nanges nak susu.
Ye lah, sebab Elisha kick kakak, not me. So umi dia tidor je dengan bahagioo..

Bila experience rasa sakit lenguh badan and terik urat whatsoever ni, terus jadi reflect how mama carry me in her womb. Dulu lagi laaa berat 'coz I am twins. Lagi besar perot hoi, and mama just about my size. So, can you realize that?
So, bila sakit sikit-sikit ni tak rasa pun berat or terbeban.
Rasaa bahagiaaa adaa.. Sebab pahala untuk ibu mengandung ni banyakk sangat.
So, tu adalah sebab untuk rasa bahagiaa..

Eventhough abi not there, at least you are here to accompany your umi. Keep kicking baby, so, I know you there. Healthy and active.

I bet he is a boy. Tomorow baru nak scan. Nak tengok perkembangan and gender too! 
Ramai cakap boy.. 
But I don't care if he/she is a boy or girl. 
The most important thing is, my baby is healthy and comel!!

Cant wait to see you soon baby...
...and your abi too..
a month to go....
I wanna him to feel his baby kicking in my womb..
 ^_^

Last but not least : Interview

Hujan renyai-renyai di luar menambahkan aura sejuk di akhir tahun 2014 ini.Hari ni dah 15 Disember 2014. Sekejap je masa berlalu. Terasa masih baru lagi menjenguk aura 2014. 

Tapi tu la, masa berlalu dengan sangat pantas sekarang. Lepas sejam ke sejam, sehari ke sehari, minggu ke minggu dan bulan ke bulan. Sangat pantas sehingga memerlukan kita untuk melakukan semua perkara dengan spontan namun masih tersusun. Cepat dan cekap. Kalau lambat tinggallah kamu di belakang.

Alhamdulillah, cuti sekolah kali ni terasa berbeza. Dengan rasa habis tanggungjawab sebagai pelajar di IPG Sultan Mizan. Temuduga tempohari dilalui dengan hati yang gumbiraa.. 

Muke semuaa ceriaa je.. Nampak badan agak berisi di situu... ^^

Gaya habes interviewww.. Muke semua senyum tak hengatt... ^^

Alhamdulillah, panel semua okie jahh. Cuma masa awal-awal tu agak psiko sket.. Kami group yang pertama untuk diinterview. Pagi-pagi lagi, bateri baru nak charge & tak tahu camne peribadi panel interview. So, waktu perkenalkan diri tu, of course lah semua skema straight je. 

Semua cakap ikut skema robot je, Ye lah, mana tak skema, debar giler kot. Dalam hati dup dap dup dap macam nak terkeluar je jantungg aiii.. that's why kami kena komen kat puan interviewer tu. 

Say, kitorang tak pandai nak ambik hatidy. Tak pandai nak tarik perhatian untuk dia dengar apa yang kami nak story. Terus semua macam gelak-gelak cover gituh... Tapi harapnye dia faham lah sebab kami first kan. 

Haa, panel 2 orang. Fortunately sorang dari SPP, and sorang lagi dari JPNT. So xde guru pakar or cemerlang yang tanya kami. Alhamdulillah... So soalan yang berkaitan dengan content sains takde sangat lah.. fortunatelyy 'coz I tak study langsungg content youu!! 

Kalau tetibe keluar soalan content memang bole kelu lidah muke blur and jawab tah pape. But, maybe there's still the answer, but not too sure its correct or not..

Study mostly about education system and the dasar-dasar yang banyakk tuh.

Kalau yang fakta sekadar PPPM lah. Pagi tu memang study PPPM. Alhamdulillah rezeki masuk yang tu. Tapi takde lah fakta sangat. Sebab soalan yang ditanya berkaitan pendapat sendiri mengenai PPPM. So lebih kepada apa yang kita faham.

Sepanjang sejam setengah dok kat dalam bilik interview tu, mostly soalan tentang teknologi. How to apply technology in your lesson without influence ur student lifestyle? Means that, camne nak bagi dorang guna teknologi tu dengan betul.. takde lah terikat sangat dengan teknologi.

 Macam mana nak bagi kids nowadays dok kat meja makan sembang-sembang and ignoring their smart phones or any gadgets? How to change it as a teacher?

Semua respon spontan. Takde bagi masa dah. Masa soalan tu keluar dari mulut interviewer, terus kami kena brain. Tak boleh nak fikir-fkir sangat. So, dalam masa sejam setengah tu, rasa macam otak kena perah-perah je. Idea keluar tak berhentii..

And know what, group kitorang palinggg lamaa dok kat dalam interview room..

Bila panel dah sebut, ok, this is the last question.. semua tarik muka lega.. haha...

Langkah je kaki keluar dari iv room, semua senyumm manisss.. Alhamdulillah..!!
Dah selesai semuaaa urusan berkaitan IPG..

Sekarang tunggu result SPP and postingg...

Harapnye semuaa lulus dengan jayanyaaa..
And happy postingg..

Mintak-mintak dapat tempat posting yang dipermudahkan semua urusan...

With a baby in my uterus, so I hope ada rezeki baby nak duk dekat. Sebab abinya dah duk jauh..

Btw, baby dah umur 7 bulan hari ni. And I want to make a post about the pregnancy.. soon.. ^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~