Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Monday, December 15, 2014

Last but not least : Interview

Hujan renyai-renyai di luar menambahkan aura sejuk di akhir tahun 2014 ini.Hari ni dah 15 Disember 2014. Sekejap je masa berlalu. Terasa masih baru lagi menjenguk aura 2014. 

Tapi tu la, masa berlalu dengan sangat pantas sekarang. Lepas sejam ke sejam, sehari ke sehari, minggu ke minggu dan bulan ke bulan. Sangat pantas sehingga memerlukan kita untuk melakukan semua perkara dengan spontan namun masih tersusun. Cepat dan cekap. Kalau lambat tinggallah kamu di belakang.

Alhamdulillah, cuti sekolah kali ni terasa berbeza. Dengan rasa habis tanggungjawab sebagai pelajar di IPG Sultan Mizan. Temuduga tempohari dilalui dengan hati yang gumbiraa.. 

Muke semuaa ceriaa je.. Nampak badan agak berisi di situu... ^^

Gaya habes interviewww.. Muke semua senyum tak hengatt... ^^

Alhamdulillah, panel semua okie jahh. Cuma masa awal-awal tu agak psiko sket.. Kami group yang pertama untuk diinterview. Pagi-pagi lagi, bateri baru nak charge & tak tahu camne peribadi panel interview. So, waktu perkenalkan diri tu, of course lah semua skema straight je. 

Semua cakap ikut skema robot je, Ye lah, mana tak skema, debar giler kot. Dalam hati dup dap dup dap macam nak terkeluar je jantungg aiii.. that's why kami kena komen kat puan interviewer tu. 

Say, kitorang tak pandai nak ambik hatidy. Tak pandai nak tarik perhatian untuk dia dengar apa yang kami nak story. Terus semua macam gelak-gelak cover gituh... Tapi harapnye dia faham lah sebab kami first kan. 

Haa, panel 2 orang. Fortunately sorang dari SPP, and sorang lagi dari JPNT. So xde guru pakar or cemerlang yang tanya kami. Alhamdulillah... So soalan yang berkaitan dengan content sains takde sangat lah.. fortunatelyy 'coz I tak study langsungg content youu!! 

Kalau tetibe keluar soalan content memang bole kelu lidah muke blur and jawab tah pape. But, maybe there's still the answer, but not too sure its correct or not..

Study mostly about education system and the dasar-dasar yang banyakk tuh.

Kalau yang fakta sekadar PPPM lah. Pagi tu memang study PPPM. Alhamdulillah rezeki masuk yang tu. Tapi takde lah fakta sangat. Sebab soalan yang ditanya berkaitan pendapat sendiri mengenai PPPM. So lebih kepada apa yang kita faham.

Sepanjang sejam setengah dok kat dalam bilik interview tu, mostly soalan tentang teknologi. How to apply technology in your lesson without influence ur student lifestyle? Means that, camne nak bagi dorang guna teknologi tu dengan betul.. takde lah terikat sangat dengan teknologi.

 Macam mana nak bagi kids nowadays dok kat meja makan sembang-sembang and ignoring their smart phones or any gadgets? How to change it as a teacher?

Semua respon spontan. Takde bagi masa dah. Masa soalan tu keluar dari mulut interviewer, terus kami kena brain. Tak boleh nak fikir-fkir sangat. So, dalam masa sejam setengah tu, rasa macam otak kena perah-perah je. Idea keluar tak berhentii..

And know what, group kitorang palinggg lamaa dok kat dalam interview room..

Bila panel dah sebut, ok, this is the last question.. semua tarik muka lega.. haha...

Langkah je kaki keluar dari iv room, semua senyumm manisss.. Alhamdulillah..!!
Dah selesai semuaaa urusan berkaitan IPG..

Sekarang tunggu result SPP and postingg...

Harapnye semuaa lulus dengan jayanyaaa..
And happy postingg..

Mintak-mintak dapat tempat posting yang dipermudahkan semua urusan...

With a baby in my uterus, so I hope ada rezeki baby nak duk dekat. Sebab abinya dah duk jauh..

Btw, baby dah umur 7 bulan hari ni. And I want to make a post about the pregnancy.. soon.. ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~