Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Friday, April 3, 2015

Welcome to the world my son!

Alhamdulillah, i've delivered my son successfully through vacuum delivery n episiotomy at Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu. At that crucial moment, I don't have enough energy and did not know the right method to push.

Tapi alhamdulillah, he save and welcome to this unpredictable world dear son!!!
Tatap mata dia, emm, mata mama..
Hidung, macam aku..
Mulut, jap macam abi, jap macam umi dy..

Bila tenung muka dia lama-lama, tetibaa je aura tenangg menyusup dalam jiwa. Baby, a soul and body without sin. Pure. Bila tatap wajah tenang tanpa noda dosa, tanpa sedar kita pun akan rasa tenang jugak. Sebab tu bila Allah anugerahkan baby tu dipanggil rezeki. Rezeki yang datang with a billion blessing from Him.

Dan datangnye ke dunia dengan pengorbanan yang pure dari seorang insan bergelar ibu. Bila dah naik pangkat jadi ibu ni, baru benar-benar rasa macam mana pengorbanan seorang ibu tu. Betapa penghargaan untuk sorang ibu tu tak boleh nak balas dengan apa2. Priceless.

Sebab tu Rasulullah ulang 3x siapa yang utama selepas Allah n Rasulnya iaitu ibu kemudian baru bapa.

Dari mengandung, kena bawa 24h kemana-mana saja, and kena take a good care to foetus, makan kena jaga jangan sampai tersilap, then deliver, pakai banyak tenaga, urat banyak putus, antara hidup and mati.. lepas tu, membesarkan.. berjaga malam-malam untuk susu, then kena take a good care, even nyamuk sekor pun taknak bagi dekat.

Tapi eventhough banyak yang kena lalui, tapi sikit pun tak rasa beban. Siap rasa bahagia lagi adalah. Rasa tenang buat semua tu.

Kalau dulu, nak bangun malam kemain susah, tapi bila baby bunyi sikit je, terus mata terbukak and capai dia untuk susu.

Alhamdulillah Rayyan tak buat hal sangat, takde nak nangis tak berhenti, nak berjaga and kacau umi. Dia faham sebab abi jauh. Malam-malam dia bangun bunyi geliat-geliat sikit and tangan cuit-cuit muka umi sampai umi sedar. 

Lepas susu sambung tidoo dengan umi sekali. Tu yang tak rasa penat eventhough dia kejut tiap 2jam sekali. Abi dia pun bangun sama walau dok jauh. Bagi semangat kat umi Rayyan katanya. Alhamdulillah, abi Rayyan caring sangat-sangat. Untungg Rayyan n umi.

Bila Rayyan tido, perkara yang paling best bila dapat tenung muka comel dia and kiss2 dahi, geget pipi bambam, main hidung. Haha..geramm wehh tengokk baby kiutt camni. Pastu kiss ubun-ubun sambil bisik slow-slow bagi pesanan dekat dia. Pesan dekat soul dia, supaya nanti dia akan ingat sampai besar.

Love you Rayyan!!!

Harini dah 41hari dahhh. And umi dah start belajar-belajar drive kereta sendiri sambil bawak Rayyan kat sebelah. Rasa macam lain je bila baby ada kat sebelah. Macam tak cayaaaa je. Haha. Sekejap je rasa mengandung, melahirkan and bagi dia besarr..

Dari 2.6kg jadi 3.6kg,
Dari 42cm jadi 43cm
Makin membesar ni anak lelaki soleh tough umi neh!

Dear Muhammad Fateh Rayyan,

Umi abi love you so much..
Bukti pengikat cinta antara umi and abi..
And penyambung generasi umi and abi..
Be a good son,
Jadi soleh, wise, thoughtful and know why you're born to this world. Know your own existence in this world is not meaningless. There's a reason why you're born. Also to umi and abi..

We love you much and I knew that your abi can't wait to come home and hug you tightly.

A baby born to be loved, give education and make he know and love his Creator and Prophet...
And as reminder to us, how perfect we are when we born as a baby, and how we became now..

#mayALLAHbless

Thursday, January 8, 2015

He is a BOY!!

Assalamualaikummm....!

ohoii..daahh 2015 ?!

that's mean dah tak lamaaa dah nak tunggu baby keluar. Tak sampai 100days punnn.. Debar + excitedd denn!!

Hari ni dah masuk 31 minggu 3 hari = 7 bulan 3 minggu 3 hari..

Next week will be 8 month! Whoaaa.. sekejap je perut dah membesar, bentuk badan dah berubah anddd dah boleh rasa baby makin membesar and memberat! 
Alhamdulillah, sihat anak umi abi ea..

Hari tu pegi scan, nak tengok jantina and tumbesaran dia dah sampai kat mana. Alhamdulillah doc estimate his weight in about 1.2 kg. Not too big not too small.. at average laa.. lagipun my body iz smalll..
so better baby membesar kat luar perut compared to in my own uterus. So that, tak perlu susah nak keluar nanti. InsyaAllah..


And as I and family expected, he is a boyy!!! 
I can see his bebird, and testes too... ^_^!!

Patut laa duk kuat sangat menendangg . Kuat main bola ea baby? 
Sampai bergegar-gegar perut den. Hahahaahaa..

Kadang tu kalau mengiring mesti rasa siku dia kuat menyiku, geli-geli gak sikit. Kadang tu sampai sakit sikit..

Tapi yang paling best bila mengaji dekat dia. Dia duk diam-diam je. Baik je taknak kacau umi ngaji. Bila stop je, start la dia menggeliat. Rasa gerak sikit-sikit. Suka dengar umi ngaji eh? 

Nanti abi balik lagi best abi ngaji..umi tak boleh challenge..

Sama jugak ngan waktu solat, waktu nak bangun subuh tu, kuatla dia kicking. Tau dah suruh umi bangun solat tu. Bagus betul la anak umi sorang ni, kecik-kecik dah pandai remind umi dy. Ni sayang bangatt kat awak...
Nanti jadi anak soleh tau... jangan nakal-nakal sangat macam umi and abi masa kecik.

Sekarang ni experience macam sakit tekak sikit. Maybe thyroid gland need to work more to make sure sufficient hormone supplied to my body. 

Bila preggy ni, sangat penting pemakanan sihat and berkhasiat. Vitamin jangan lupa tau. Especially folic acid. Important for your baby growth. Also other supplement like honey, dates, kismis.. 
I just take Jus Tok Guru because it have all the pemakanan sunnah as I said above.

Tapi Jus Kaseh Gold tu pun bagus untuk supplement. Sebab bila preggy ni badan cepat letih sikit and rasa macam senakk kat dada.

Sebab perut makin besar and tolak naik ke atas. That's why jap tu nak duk lama-lama pun tak selesa. Nak letak bantal kat belakang badan la. Nak baring la..

And sekarang ni sindrom yang kuat menyerang ialah sindrom tidur. Kejap-kejap rasa ngantuk. Tapi malamnya mata cerah kalah burung hantu!

Bila dah masuk third trimester ni, lots of thingy I need to do and prepare like buy baby thingy and emotion and physically prepared.

Bila baby keluar. there's new phase that I need to face i.e being a real mommy.
Do the breastfeed, change baby poo, bathing n bby grooming. Make sure he is healthier and a lots more to do.

About prepare baby thingy, I'll do it when Faris come home in about 17 days more.

Can't wait to see him and let he feel his son kicking inside me. Nak sama-sama rasa eksaited and rasa bahagiaa yang tak boleh nak cerita la. 
You'll experience it by yourselves when you'll become a parents soon..

Well, that's all that I can tell. Much more need to share, but some times, it cannot be said and written. 

That feeling kept deep deep inside heart. Cannot be shared, but can be feel together... :)

Having a baby such a bless from Allah, so make sure to always being thankful and patience with all the test and the sicknesses during pregnancy. Every single mother face it lah! So, be thankful to your mother and wife that have been sacrifice a lot to have you and your baby..

Till then...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~