Pages

Till one year~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Friday, April 3, 2015

Welcome to the world my son!

Alhamdulillah, i've delivered my son successfully through vacuum delivery n episiotomy at Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu. At that crucial moment, I don't have enough energy and did not know the right method to push.

Tapi alhamdulillah, he save and welcome to this unpredictable world dear son!!!
Tatap mata dia, emm, mata mama..
Hidung, macam aku..
Mulut, jap macam abi, jap macam umi dy..

Bila tenung muka dia lama-lama, tetibaa je aura tenangg menyusup dalam jiwa. Baby, a soul and body without sin. Pure. Bila tatap wajah tenang tanpa noda dosa, tanpa sedar kita pun akan rasa tenang jugak. Sebab tu bila Allah anugerahkan baby tu dipanggil rezeki. Rezeki yang datang with a billion blessing from Him.

Dan datangnye ke dunia dengan pengorbanan yang pure dari seorang insan bergelar ibu. Bila dah naik pangkat jadi ibu ni, baru benar-benar rasa macam mana pengorbanan seorang ibu tu. Betapa penghargaan untuk sorang ibu tu tak boleh nak balas dengan apa2. Priceless.

Sebab tu Rasulullah ulang 3x siapa yang utama selepas Allah n Rasulnya iaitu ibu kemudian baru bapa.

Dari mengandung, kena bawa 24h kemana-mana saja, and kena take a good care to foetus, makan kena jaga jangan sampai tersilap, then deliver, pakai banyak tenaga, urat banyak putus, antara hidup and mati.. lepas tu, membesarkan.. berjaga malam-malam untuk susu, then kena take a good care, even nyamuk sekor pun taknak bagi dekat.

Tapi eventhough banyak yang kena lalui, tapi sikit pun tak rasa beban. Siap rasa bahagia lagi adalah. Rasa tenang buat semua tu.

Kalau dulu, nak bangun malam kemain susah, tapi bila baby bunyi sikit je, terus mata terbukak and capai dia untuk susu.

Alhamdulillah Rayyan tak buat hal sangat, takde nak nangis tak berhenti, nak berjaga and kacau umi. Dia faham sebab abi jauh. Malam-malam dia bangun bunyi geliat-geliat sikit and tangan cuit-cuit muka umi sampai umi sedar. 

Lepas susu sambung tidoo dengan umi sekali. Tu yang tak rasa penat eventhough dia kejut tiap 2jam sekali. Abi dia pun bangun sama walau dok jauh. Bagi semangat kat umi Rayyan katanya. Alhamdulillah, abi Rayyan caring sangat-sangat. Untungg Rayyan n umi.

Bila Rayyan tido, perkara yang paling best bila dapat tenung muka comel dia and kiss2 dahi, geget pipi bambam, main hidung. Haha..geramm wehh tengokk baby kiutt camni. Pastu kiss ubun-ubun sambil bisik slow-slow bagi pesanan dekat dia. Pesan dekat soul dia, supaya nanti dia akan ingat sampai besar.

Love you Rayyan!!!

Harini dah 41hari dahhh. And umi dah start belajar-belajar drive kereta sendiri sambil bawak Rayyan kat sebelah. Rasa macam lain je bila baby ada kat sebelah. Macam tak cayaaaa je. Haha. Sekejap je rasa mengandung, melahirkan and bagi dia besarr..

Dari 2.6kg jadi 3.6kg,
Dari 42cm jadi 43cm
Makin membesar ni anak lelaki soleh tough umi neh!

Dear Muhammad Fateh Rayyan,

Umi abi love you so much..
Bukti pengikat cinta antara umi and abi..
And penyambung generasi umi and abi..
Be a good son,
Jadi soleh, wise, thoughtful and know why you're born to this world. Know your own existence in this world is not meaningless. There's a reason why you're born. Also to umi and abi..

We love you much and I knew that your abi can't wait to come home and hug you tightly.

A baby born to be loved, give education and make he know and love his Creator and Prophet...
And as reminder to us, how perfect we are when we born as a baby, and how we became now..

#mayALLAHbless

1 comment:

rayyan's abi said...

Alhamdulillah di ats kurniaan Allah yg sgt berhrga ni, tq syg sbb byk berkorban demi rayyan...in shaa Allah kita sama2 didik rayyan mnjdi insan yg akn berguna pd agama, bangsa n ngara....semoga dgn kehadiran rayyan ni akn menambahkn lg keberkatan dlm rmhtgga kita, bertambah rezeki drNya n Allah akn sntiasa prmdhkn urusan kite sekeluarga dunia akhirat...aminnnn <3 <3 <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaSa MeNGeJaR~